Af Mads Brandsen VIDEO: Julie Bülow og Kasper Riising - 07/02-18 22:15; Opdateret: 07/02-18 22:42

2 ud af 3 danskere er trætte af facere: Vi er et nødvendigt onde2 ud af 3 danskere er trætte af facere: Vi er et nødvendigt onde

»Har du et øjeblik?«

Facere er irriterende - mener danskerne

Nødhjælpsorganisationernes gadehververe, de såkaldte face to face-medarbejdere, prøver til hver dag på gader og stræder over hele landet. Men danskerne er ved at være godt trætte af dem.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Metroxpress. Her svarer to ud af tre, at de enten finder 'facerne' irriterende og påtrængende, eller at de høftligt, men bestemt afviser dem.

Amnesty International er en af de organisationer, der har gadehververe. Det drejer sig om 15-20 medarbejdere i København samt et mindre hold i Aarhus. Her er man helt bevidst om, at der er »en vis mæthed« nogle steder.

»Det skal vi tage alvorligt, og det gør vi også. Vi uddanner vores gadehververe, så de ikke er for agressive, men møder folk på en ordentlig måde,« siger presseansvarlig Ole Hoff-Lund.

For en organisation som Amnesty, der ikke modtager statsstøtte af nogen art, er gadehvervningen dog kommet for at blive. Alene sidste år tegnede gadehververne nemlig 5.000 nye medlemskaber til en samlet værdi af en halv million kroner.

Red Barnet har fået mindst lige så mange medlemmer takket være facere. Organisationen ser dem som ambassadører, der kan være med til at nuancere danskernes opfattelse af Red Barnet.

»Det personlige møde mellem mennesker går ikke af mode. Det gælder også os, når vi møder potentielle donorer. Vi tror, det kan lade sig gøre at give folk en god oplevelse. Så længe det kan betale sig for os og feedbacken overvejende er positiv, så fortsætter vi med det,« siger fundraisingchef Merete Falkenstrøm.

Generalsekretær i indsamlingsorganisationernes brancheforening, ISOBRO, Robert Hinnerskov, vurderer, at der samlet er flere gadehververe nu end for blot to-tre år siden. Han oplever ikke, at der kommer mange klager, men tilføjer:

»En af vores udfordringer er, at der er mange aktører i gadebilledet. Eksempelvis sælgere. Det øger antallet af henvendelser til den enkelte forbipasserende. Vores medlemmer forsøger hele tiden at have en meget koordineret og afbalanceret tilstedeværelse på gaderne,« siger han og uddyber, at organisationerne planlægger nøje hvem der står hvor, så de ikke står i samme område.

Det siger facerne i Købmagergade i København:

To ud af tre danskere synes at facere er irriterende og påtrængende, kan du forstå det?

(Billede: Kasper Riising)

Christian Becke, 20 år, fra København, Facer for Amnesty International

»Det synes jeg er ærgerligt. For vi gør noget vigtigt. Vi prøver at gøre verden bedre. Jeg prøver selv at sige nej tak på en respektfuld måde, når jeg selv skal afvise en facer. Det er nok bare at svare. De fleste mennesker de kigger ikke engang på mig, når jeg taler til dem. Det er lidt respektløst, for jeg er jo et menneske selv om jeg har den her uniform på. Jeg har ikke sådan lyst til at gå hjem og græde. Eller det har jeg lige nu, det har været en hård dag.«

(Billede: Kasper Riising)

Jakob Bjerregård, 21, fra København, Facer for Dansk Flygtningehjælp

»Det er da okay. Jeg synes da også at facere var irriterende, inden jeg arbejdede som facer. Men det er jo et 'necessary evil', kan man sige. Det er for en god sag. Jeg får nok 1000 afslag om dagen, og jeg har fået de værste afvisninger. Folk der siger 'fuck dig' og sådan noget, men det ændrer ikke på, at jeg har det fint med det. men vores job er jo ikke at sætte nogen en pistol for tindingen. De skal være med, hvis de vil. Nogle gange siger jeg: “du har tabt dit smil”, og det kan være virkelig irriterende, men det kan få folk til at smile.«

(Billede: Kasper Riising)

Jonas Petersen, 19 år, fra Lyngby. Facer for Amnesty International

»Det kan jeg egentlig på mange måder sige, jeg er enig i, men jeg mener, det er nødvendigt. Jeg synes selv det er fint nok at blive stoppet, når det er for at samle underskrifter ind. Jeg er jo ikke her ude for at kræve penge af folk. Mit bedste salgstrick er faktisk bare at være glad og smile til folk. Den dårligste oplevelse, jeg har haft, var et mindre fysisk overfald på min makker. Så er man rigtig træt af facere.«
 
OM UNDERSØGELSEN
Hvordan oplever du, alt taget i betragtning, dit møde med facere?

Jeg synes, de er irriterende/påtrængende: 69 procent
Jeg afviser dem høftligt, men bestemt: 42 procent
Jeg går bare uden om dem og bemærker dem stort set ikke: 23 procent
Jeg taler nogle gange med dem, men går videre uden at tegne medlemskab: 14 procent
Jeg synes, det er godt, at der er nogle, der arbejder for velgørende formål: 12 procent
Jeg taler nogle gange med dem, og har tegnet et eller flere medlemskaber: 2 procentAndet: 1 procent
Ved ikke: 1 procent

Flere svar har været muligt, hvorfor svarene summer op til 164 procent.

Undersøgelsen bygger på interviews med 585 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år fra YouGov-panelet. De har alle svaret, at de inden for 12 måneder har mødt en facer. Den statistiske usikkerhed på +/- 4,1 procent. Undersøglesen er gennemført i perioden 19.-21. januar 2018. Citat må kun ske med angivelse af kilde: YouGov for Metroxpress.

LÆS OGSÅ: Røde Kors: En million er ramt af kolera i krigsplaget Yemen

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vild overraskelse i kæmpe pokalchok:...
bt.dk
Premier League-spillere ville stjæle...
bt.dk
Regnskab afslører: Dansk firma solgt...
bt.dk
Kæmpe nedtur for Jamie Oliver:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx