Af - 18/08-16 04:00; Opdateret: 18/08-16 10:14

På to år har mere end 400 valgt at skifte kønPå to år har mere end 400 valgt at skifte køn

Siden 2014 har man kunne ansøge om at skifte køn i sit pas ved et enkelt skema på internettet. Det har 415 fået lov til.

storybild

ARKIVFOTO (Billede: Scanpix/Jonas Skovbjerg Fogh)

I Danmark kan man være kvinde og stadig have en penis. Siden Danmark tillod juridisk kønsskifte, som det andet land i verden fra 1. september 2014, har 564 danskere søgt om at skifte køn – af dem har 415 fået tilladelse, oplyser Social- og Indenrigsministeriet til metroxpress.

Ifølge kontorchef på cpr-kontoret, Carsten Grage, er antallet af ansøgere i dag aftaget.

- I starten var der en større gruppe, der søgte – nok fordi de havde ventet på, det blev tilladt. Der er en vis overvægt af mænd blandt de, som får juridisk kønsskifte, siger han.

Ifølge reglerne kan man i dag ansøge ved at udfylde et skema på nettet, der ifølge kontorchefen ‘skal være begrundet med, at man oplever at tilhøre det andet køn’.

20-årige Noah er fanget i en kvindes krop: Nu samler han ind til en vigtig operation
20-årige Noah er fanget i en kvindes krop: Nu samler han ind til en vigtig operation

Herefter skal man i seks måneder tænke sig om, og hvis man stadig ønsker at skifte køn, bliver man tildelt et personnummer fra det andet køn i passet og kan vælge nyt fornavn.

Den første person, der skiftede juridisk køn, var Cecillia Mundt, der er født som mand, fra Ringsted.

- Jeg fik allerede tilladelsen første dag, det var tilladt. Muligheden er vigtig. Men på en måde er det næsten for nemt, og jeg mener, at man bør forbi en læge og ikke bare kunne gøre det ved et klik på nettet. Der er jo desværre kunstnere, der udnytter det og dermed gør grin med transkønnede, siger Cecillia Mundt.

Henry havde aldrig troet, han skulle føde: Men så skete det uventede
Henry havde aldrig troet, han skulle føde: Men så skete det uventede

Holdningen deles af formand for Folketingets sundhedsudvalg Liselott Blixt, DF.

- Der bør mindst skulle en læge ind over. Jeg synes, at det er forkert, at vi gør op med, at en mand er en mand, og en kvinde er en kvinde. Der er noget unaturligt i mænd, der bliver indlagt til at føde, siger hun.

LÆS OGSÅ: Grundfos-ansat lykkes hvor The Danish Girl fejlede

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx