16/08-14 08:18

Arbejdstilsyn vil se din lønseddelArbejdstilsyn vil se din lønseddel

Social dumping skal bekæmpes ved, at Arbejdstilsynet får data fra Skat og cpr-registret, lyder forslag.

storybild

(Billede: Polfoto)

Omkring 2,8 millioner borgere i Danmark kan muligvis fremover få tjekket deres lønoplysninger af Arbejdstilsynet. Desuden skal tilsynet have adgang til oplysninger om de ansattes statsborgerskab, og hvornår de eventuelt er indrejst til Danmark.

Det fremgår af et nyt udkast til et lovforslag, som netop er blevet sendt i høring, skriver Information.

Pædagogstuderende vil hellere have SU end løn
Pædagogstuderende vil hellere have SU end løn

Oplysningerne skal afsløre virksomheder, hvor der er risiko for social dumping, og dataene skal indhentes hos Skat og cpr-registret, hvor Arbejdstilsynet i dag kun har en begrænset adgang.

Tilsynet vil ikke kunne irettesætte virksomheder, der udbetaler en lav løn til de ansatte. Lav løn skal i stedet bruges som en indikator for, om der er arbejdsmiljøproblemer i virksomheden.

Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen, kalder det et "meget vidtrækkende skridt", og han frygter, at regeringen vil bruge kampen mod social dumping "som en løftestang for at snage i virksomheders interne lønforhold under påskud af at ville forbedre arbejdsmiljø".

Ungarbejderes kummerlige kår: 84 % snydes på jobbet
Ungarbejderes kummerlige kår: 84 % snydes på jobbet

Ifølge Arbejdstilsynet viser erfaringer, at social dumping ofte foregår, "hvis lønniveauet ligger væsentlig lavere end blandt sammenlignelige virksomheder, og der samtidig er mange ansatte med udenlandsk statsborgerskab og kort ophold i Danmark".

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har endnu ikke gennemgået lovforslaget og har derfor ikke en samlet vurdering af forslaget.

- Men det er imidlertid rystende, at en offentlig myndighed i 2014 kan komme med forslag, der tager udgangspunkt i, at der er noget galt, hvis medarbejderne ikke er danske, skriver DA's underdirektør Steen Müntzberg i en skriftlig kommentar til Information.

Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, er dog uenig i DA's udlægning.

Reginas vagtlæge tjente 600.000 kroner på tre måneder
Reginas vagtlæge tjente 600.000 kroner på tre måneder

- Vi siger ikke, at der er noget galt med, at virksomheder tager udlændinge ind. Det er vi tilhængere af. Men de virksomheder, som kun gør det for at tjene penge, og som er fløjtende ligeglade med de mennesker, de tager ind, er skyld i, at mennesker, som kunne tage et ofte ufaglært arbejde, går arbejdsløse, siger han til avisen.


/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Folk har sablet Tivoli ned for det i...
bt.dk
Derfor var Kim Walls forældre ikke...
bt.dk
Kim blev ulovligt undersøgt af en...
bt.dk
Peter Madsens dødsporno vist frem i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx