Af - 17/04-14 11:57

Kritik: Vi overforbruger begreber som 'stress' og 'depression'Kritik: Vi overforbruger begreber som 'stress' og 'depression'

Danskerne slynger om sig med ord som 'stress' og 'depression' når de skal forklare hvordan de har det. Det kan i sidste ende, gå ud over de rigtigt syge, mener ekspert.

storybild

Danskerne bruger alt for ofte medicinske udtryk, når de beskriver hvordan de har det. Det er et problem, mener psykolog. (Billede: KLAUS ROSE)

Der er gået inflation i at beskrive sig selv som eksempelvis stresset eller deprimeret, hvis man har travlt eller er trist, mener Svend Brinkmann, psykolog og professor ved Aalborg Universitet.

Fødevarekontrol sender kokke hjem med stress
Fødevarekontrol sender kokke hjem med stress

Til DR fortæller han, at den overdrevne brug af disse betegnelser kan gå ud over de mennesker, som virkelig har brug for hjælp, fordi begreberne udvandes, når vi alle sammen pludselig har stress, bare fordi vi har travlt.

Undersøgelse: Ledige er hårdt ramt af stress
Undersøgelse: Ledige er hårdt ramt af stress

- Vi bliver dårligere til at skelne mellem alvorlige psykiatriske problemer og så de almindelige livsproblemer, som alle mennesker jo har, siger Svend Brinkmann til DR.

Han understreger desuden, at den ivrige brug af medicinske udtryk som 'stress' og 'depression' kan føre til behandling, som personen i virkeligheden slet ikke har brug for.

Børn proppes med farlige ‘lykkepiller’
Børn proppes med farlige ‘lykkepiller’

- Så bliver det personen, vi ser som problemet og endda personens hjerne, som vi så går ind og ændrer ved hjælp af psykofarmaka. Det er en stærkt forarmet tilgang til problemer, siger Svend Brinkmann.

Adjunkt i filosofi ved Copenhagen Business School, Rasmus Johnsen, er enig i kritikken.

Din mad giver dig depression
Din mad giver dig depression

- Når vi bruger det psykiatriske sprog til at beskrive almindelige problemer, så kommer det til at skjule de mennesker, som virkelig har brug for psykiatrien, siger Rasmus Johnsen til DR.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet om meldinger om skud i...
bt.dk
Åh nej! Nyt snevejr på vej mod Danmark
bt.dk
Loch Ness-lignende dyr skyllet op på...
bt.dk
Udfordrer Magnussen: Nu er hans...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx