Af Ritzau - 06/10-16 13:19; Opdateret: 06/10-16 14:00

Kontroversiel DF'er går fri efter tale om udlændingeKontroversiel DF'er går fri efter tale om udlændinge

En DF'ers generaliserende udtalelse om udlændinge har skabt stor debat. Men det får ingen konsekvenser.

storybild

På Dansk Folkepartis landsmøde talte Cheanne Bo Nielsen nedsættende om udlændinge. Hun blev meldt til politiet, som ikke går videre med sagen. (Billede: Scanpix/Claus Fisker)

Det får ingen strafferetlige konsekvenser for Dansk Folkepartis Cheanne Bo Nielsen, at hun på partiets årsmøde i september talte nedsættende om udlændinge fra talerstolen.

Statsadvokaten i Viborg afviser onsdag at indlede en sag mod den kontroversielle politiker, der efter talen blev anmeldt for racisme.

Fra talerstolen sagde Cheanne Bo Nielsen, at udlændinge "sviner, voldtager og dræber".

I sin afgørelse konstaterer statsadvokaten, at generaliserende påstande om grov kriminalitet som udgangspunkt er tilstrækkelige til, at grovhedskriteriet må anses for opfyldt.

Udtalelsen skal imidlertid være rettet mod en gruppe på grund af dens race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering. Og det er ikke tilfældet her, mener statsadvokaten.

- I den foreliggende sag er udtalelsen rettet mod "udlændinge", hvilket angiver en meget vid personkreds.

- En så bredt angivet personkreds er efter min opfattelse ikke omfattet af straffelovens § 266 b, siger statsadvokat Jan Reckendorff med henvisning til den paragraf i straffeloven, der handler om racisme.

Sagen får ingen konsekvenser for Cheanne Bo Nielsen i partiet.

Det fastslår organisationskonsulent, Steen Thomsen fra Dansk Folkepartis hovedbestyrelse.

- Det afgørende for os er, hvad hun har sagt og mener. Hun har aldrig sagt, at der er tale om alle udlændinge. Det ville også være helt absurd. Hun har sagt, at der er udlændinge, der gør det, siger Steen Thomsen.

Spørgsmål: - Nogle kritiserer en hård tone i udlændingedebatten?

- Det må ikke blive sådan, at man ikke kan adressere de problemer, der er. Udlændinge er overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikken, siger Steen Thomsen.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx