Af - 29/10-15 11:29

Gymnasie-elever blokerer gymnasier og maler bannereGymnasie-elever blokerer gymnasier og maler bannere

Rundt omkring på landets gymnasier har de studerende her til morgen nedlagt undervisningen og forbereder sig til kæmpe-demonstrationer i Aarhus og København.

storybild

Gymnasieeleverne maler bannere og forbereder sig til deltagelse i eftermiddagens kæmpe-demonstrationer. (Billede: Jonathan Tümmler)

I dag demonstrerer gymnasieelever og lærere rundt omkring på landets gymnasier mod regeringens planlagte milliard-besparelser på uddannelsesområdet de kommende år.

Gymnasieeleverne har stemt, om de vil nedlægge undervisningen, og resten af dagen går med at forberede sig til deltagelsen i kæmpe-demonstrationer i Aarhus og København, hvor de unge vil forsøge at råbe politikerne op side om side fra studerende fra de videregående uddannelser.

Unge dropper undervisning og protesterer mod barberede uddannelser
Unge dropper undervisning og protesterer mod barberede uddannelser

- Vi har her til morgen meddelt lærerne, at vi nedlægger undervisningen og symbolsk spærret dem inde på lærerværelset. Lærerne har undervisningspligt, så når vi undervisningsnedlægger så skal vi forhindre dem i at gøre deres arbejde, fortæller gymnasieelev Jonathan Tümmler, 19, fra Københavns åbne Gymnasium.

- Vi har et lærerværelse med glasdøre, og der har vi placeret to studerende på stole foran, så lærerne ikke kan komme ud. Men det foregår stille og roligt, fortæller Jonathan Tümmler.

Trafikkaos i København torsdag grundet demonstration
Trafikkaos i København torsdag grundet demonstration

På Københavns åbne Gymnasium har 87 procent af eleverne stemt for at deltage i demonstationen. Også lærerne planlægger at demonstrere.

- Nu venter eleverne på en række workshops og aktiviteter starter. Der kommer musik, og senere mødes vi med Sankt Annæ Gymnasium og følges med dem til den store demonstration, siger Jonathan Tümmler.

Gymnasier skal spare: Elever og lærere går på barrikaderne
Gymnasier skal spare: Elever og lærere går på barrikaderne

Også på Virum Gymnasium, som er et af landets største, har eleverne blokeret undervisningslokalerne, for at forhindre lærerne i at undervise.

- Vi har valgt at nedlægge undervisningen. 84 procent af de studerende stemte for. Vi er i gang med at lave bannere nu. Vi bliver på skolen, hvor der kører lektiecafé, fortæller Rasmus Dela, 18, elevrådsformand på Virum Gymnasium.

Almedin takker demonstranter: - Tusind tak fordi I er mødt op
Almedin takker demonstranter: - Tusind tak fordi I er mødt op

- Lærerne har valgt at sympatistrejke med os, så vi behøver ikke længere blokere undervisningslokalerne. Alle moduler er aflyst. Vi skulle have haft besøg af den amerikanske ambassadør Rufus Gifford i dag, men vi har valgt at aflyse og demonstrere i stedet, tilføjer han.

Rasmus Dela forventer, at omkring halvdelen af Virum Gymnasiums 1050 studerende vil deltage i demonstrationen sent i eftermiddag.

TV: Her byder 40.000 danskere flygtningene velkommen
TV: Her byder 40.000 danskere flygtningene velkommen

- Vi gør det på grund af de milliardbesparelser, som regeringen lægger op til på uddannelserne. Vi mener, det er helt hul i hovedet, at man siger, man vil satse på uddannelser og så bagefter sparer flere milliarder, siger han.

Metroxpress følger demonstrationerne i København og Aarhus tæt i løbet af dagen. Følg med her:

LÆS OGSÅ: Politiet gør status: Så mange har vi anholdt efter Christiania-ballade

LÆS OGSÅ: Årsdag for islamkritisk protest i Tyskland udløser uro

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Wozniackis ekstræner efter...
bt.dk
Så vildt bliver det i ‘Divaer i junglen’
bt.dk
Kim Walls bror: Hun var en stjerne
bt.dk
Nyt menukort skræmte kunderne væk fra...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx