Af Ritzau - 27/11-16 16:57; Opdateret: 27/11-16 18:39

Ny straffelov skal tilfredsstille borgernes retsfølelseNy straffelov skal tilfredsstille borgernes retsfølelse

Regeringsgrundlaget rummer ambitionen om at udarbejde en helt ny straffelov.

storybild

Den nye trekløverregering sigter mod en helt ny straffelov. Først mandag vil det vise sig, om det bliver med justitsminister Søren Pind (V) i spidsen, eller om han må afgive ministeriet til en anden. (Billede: Scanpix/Henning Bagger)

Regeringen ønsker en helt ny og mere tidssvarende straffelov.

Målet er, at loven i højere grad skal tilfredsstille borgernes retsfølelse. Blandt andet skal der skrues op for fokus på personfarlig kriminalitet.

Det fremgår af det nye regeringsgrundlag, som Venstre, Liberal Alliance og Konservative har lagt frem søndag.

- Vores straffesystem baserer sig på den oprindelige straffelov fra 1933 og bygger delvist på den gammeldags opfattelse, at materielle værdier er vigtigere end menneskeliv, skriver partierne i regeringsgrundlaget.

- Regeringen ønsker en ny og mere tidssvarede straffelov, som i højere grad er i overensstemmelse med danskernes retsfølelse med større fokus på personfarlig kriminalitet, lyder det.

I forbindelse med arbejdet med den nye lov har regeringen valgt at nedsætte en straffelovskommission.

Den får blandt andet til opgave at se på de generelle principper for strafudmåling, herunder anvendelsen af strafferabat i relation til gentagen kriminalitet.

Kommissionen skal desuden holde strafferammer og strafniveauer i sager om forskellige kriminalitetstyper op mod hinanden.

Også brugen af prøveløsladelser og samfundstjeneste skal til gennemsyn.

Endelig mener regeringen, at den nye straffelov i højere grad skal beskytte borgerne i nutidens digitale verden, lyder det i regeringsgrundlaget.

Her påpeges det i øvrigt, at blå blok med finansloven for 2017 allerede har sat kurs mod at gøre tilværelsen mere besværlig for visse kriminelle.

Aftalen om finansloven indeholder således en skærpelse af minimumsstraffen for ulovlig besiddelse af skydevåben fra et til to års fængsel.

Søndag aften er det endnu uvist, om justitsminister Søren Pind (V) får lov at lede arbejdet med den nye straffelov, eller om han i forbindelse med den nye regeringsdannelse må afgive ministeriet til en anden.

Det nye ministerhold bliver præsenteret mandag klokken 11 på Amalienborg.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Superliga-træner tager bladet fra...
bt.dk
Kendt skuespillerinde er gravid: 'Det...
bt.dk
Ny strandpromenade til 26 millioner...
bt.dk
Ikeas kæmpestore varehus i Danmark...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx