Af - 20/05-16 04:00; Opdateret: 20/05-16 06:04

Hemmelige bryllupper hitter blandt ungeHemmelige bryllupper hitter blandt unge

Hemmelige bryllupper, hvor en barnedåb pludselig går over i en vielse uden tilskuernes viden om det, er populære. Især unge par i 30'erne kan godt lide at tage fusen på venner og familie.

Bildstrecke im Grossformat »

Såkaldte surpise-bryllupper, hvor et par bruger deres barns dåb til at lade sig vie uden de inviteredes kendskab, er populære. Især unge par i trediverne er vilde med at tage fusen på familie og venner:

- Vi har omkring 75 vielser om året, og jeg vil skyde på, at det nok er 5-10 procent af dem, der er hemmelige, siger Michael Brautsch, sognepræst ved Frederiksberg Slotskirke.

Sognepræst gennem 42 år ved Vor Frue Kirke i Aarhus, Jesper Kiil Jørgensen, stemmer i:

- Jeg kan huske adskillige gudstjenester, der er kreeret efter det mønster, at familien bliver inviteret til barnedåb, og så rejser forældrene sig op bagefter og bliver viet.

Piger hører ikke hjemme i brudekjoler
Piger hører ikke hjemme i brudekjoler

Over for metroxpress fortæller ti præster i seks forskellige sogn, at de alle har foretaget surprise-bryllupper. Også hos kommunen, som varetager borgerlige vielser, forekommer det.

- Vi har et tilbud, hvor man booker en giftefoged til at komme ud til en vielse i haven. Her oplevede vi sidste år i forbindelse med navngivninger, at tre par blev gift samtidig, siger leder af Rådhusoplysningen i Københavns Kommune, Jens Ross.

Lysten til at holde et surprise-bryllup skal dels findes i overraskelsesdelen, men i høj grad også i det faktum, at planlægningen bliver mere overkommelig.

- Flere vælger denne løsning, så brylluppet ikke bliver et forbandet udstyrsstykke. Forstået på den måde, at de kæmper sig selv ned ved at skulle holde et kæmpebryllup, siger Andreas Christensen, præst i Helligkors Kirke på Nørrebro i København.

Charlotte Cappi Grunnet, studenterpræst på Frederiksberg, er enig:

- Folk ville gerne nedtone det fokus, der kan være omkring bryllupper. Både i forhold til deres egne forventninger, andres forventninger og hvad det skal koste, siger hun.

Smart 'værktøj' til den tissetrængende brud
Smart 'værktøj' til den tissetrængende brud

Ifølge Michael Brautsch, som i Frederiksberg Slotskirke henover sommeren allerede på nuværende tidspunkt har fem hemmelige bryllupper i bogen, kan der også være et økonomisk aspekt i at kombinere dåb og bryllup:

- For ret manges vedkommende tager det presset af. Et bryllup løber hurtigt op i 100.000 kroner, før man har set sig om. Så i stedet for at det skal være discount, men stadig være et bryllup i kirken, så sætter de fuldstændig deres egen ramme for det, siger præsten og fortsætter:

- Mange føler, at det er deres dag, og at de gider ikke have, at andre blander sig i, hvordan de gør det. De må meget gerne være med, men de skal ikke blande sig.

Michael Brautsch forklarer, hvordan han altid over for én særlig gruppe sørger for at præcisere, at der kan være konsekvenser ved at holde giftermålet hemmeligt:

- Til de yngre mennesker siger jeg altid: nu skal I passe på jeres svigermødre. Det er altid mødrene, der synes, at det er lidt ærgerligt ikke at vide noget. De har måske altid haft en idé om, hvordan denne dag skulle være, og hvilken bestemt rolle de skulle spille. Lige pludselig bliver de taget med bukserne nede, lyder det fra Michael Brautsch.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk forlystelsespark kåret til...
bt.dk
Jakob har sat sig et vildt mål: Vil...
bt.dk
Fødevarestyrelsen kalder mayonnaise...
bt.dk
Sportschef rasende over sag: 'Jeg er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx