31/08-17 15:17

Karen forstår ikke mænd: Hvorfor har I ikke lyst til det her?Karen forstår ikke mænd: Hvorfor har I ikke lyst til det her?

Hvorfor er kvindelighed og følsomhed automatisk det samme som svaghed, spørger Karen Filskov Petersen.

storybild

Karen Filskov Petersen, blogger hos BT. (Billede: Maja Barløse)

DEBATINDLÆG: Mandlige værdier har i mange år været styrende for samfundet, og selvom det umiddelbart lyder som et problem for kvinderne, så er det begrænsende for alle mennesker, at vi ikke tør være stolte af vores følsomhed og femininitet

Han er en tøsedreng. Hun tér sig som en hystade. Mange af vores hverdagsvendinger sideordner følsomhed, kvindelighed og svaghed. Selvom ligestillingens kamp er nået langt, så er dette forældede kønssyn stadig en fasttømret del af hverdagssproget.

Karen Filskov Petersen er pragmatisk feminist og arbejder i en NGO og sidder til daglig bl.a. med tekstproduktion og pressemeddelelser.

Den negative klang, kvindelighed og følsomhed kan få, er der mange, som er berettiget sure over – mig selv inklusiv. Men ud over at være tøsefornærmet på mit køns vegne, er jeg mest bare trist over alle de sider af os selv, vi underspiller af frygt for at fremstå svage.

Det har længe været kvindernes kamp at få lov til at udfolde sig på mændenes banehalvdel. Takket være feminismens forkæmpere og utallige hverdagshelte, har kvinder i mange dele af verden nu de samme basale menneskelige rettigheder som mænd.

Et af de strategiske træk, kvinder har begået, er at tage maskuliniteten til sig og lære at kæmpe sig frem i en mandeverden. Kvinder har lov til at være maskuline, så skal mænd ikke også have lov til at være feminine? Følsomme? Sårbare? Skal vi ikke alle det?

Det har altid undret mig, at mænd ikke har lyst til at gå med kjole, når nu kvinder kan gå med bukser. Det undrer mig, at mænd græder mindre end kvinder. Vores frygt for, at femininitet og følsomhed signalerer svaghed eller mindreværd, styrer vores adfærd, men det er en fejlopfattelse, vi bliver nødt til at komme til livs. Kvindelighed er ikke svaghed. Følsomhed er ikke svaghed.

At nedtrykke følelser eller blot være bange for at udtrykke dem gør, at man får sværere ved at lære sig selv at kende på essentielle områder. Følelser styrer vores valg og adfærd, uanset hvilket køn vi har, og hvor rationelt vi tror, vi tænker. Jo mere bevidste vi gør os om deres tilstedeværelse, jo bedre er vi til at handle efter dem – eller lade være. Både for vores eget bedste, men i høj grad også for andres. Jo stærkere vores følelsesbånd er til os selv og hinanden, jo stærkere bliver vores samfund.

Ligestilling og ligeværd mellem kønnene opstår ikke, før vi anerkender, at mandlige og kvindelige egenskaber er lige meget værd, og at de ikke bør tilhøre os i kraft af vores køn, de bør tilhøre os i kraft af, hvem vi er som mennesker.

Debatindlæg skrevet af Karen Filskov Petersen

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx