Af - 14/12-16 04:00

Flere unge damper løs på e-cigaretterFlere unge damper løs på e-cigaretter

På bare to år er andelen af unge, der har prøvet e-cigaretter, vokset med syv procent, men børn og unges hjerner risikerer at tage skade af nikotinen i de populære cigaretter

storybild

(Billede: Mario Anzuoni)

Hver fjerde 15-29-årige svarede sidste år ja tal at have prøvet e-cigaretter. Dermed er andelen af unge danskere, som damper, steget mærkbart siden 2013, hvor knap 17 procent angav at have prøvet. Det viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

Men e-cigaretternes voksende popularitet blandt unge er problematisk, advarer Forskningsoverlæge Charlotta Pisinger, der har gennemgået litteratur på området for WHO.

På mandag kan din e-cigaret blive ulovlig
På mandag kan din e-cigaret blive ulovlig

“Nikotinbrug blandt unge er mistænkt for at forårsage skade og påvirke den kognitive funktion. Børn, hvis mor ryger i graviditeten, har en højere risiko for at få adfærdsproblemer, og man har prøvet at give nikotin til unge dyr og kan konstatere, at de får adfærdsproblemer, uro og koncentrationsbesvær. Det giver os et fingerpeg om, at umodne hjerner og nikotin ikke er nogen god kombination”, siger hun og fortæller, at flere studier viser, at unge, der ryger e-cigaretter, har større sandsynlighed for at blive rygere over tid.

Der er stigende evidens for, at e-cigaretter er helbredsskadelige, men vi kender ikke omfanget endnu.

Forskningsoverlæge ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Charlotta Pisinger

Kræftens Bekæmpelse deler bekymringen for børn og unges brug af e-cigaretter. Projektchef for tobaksforebyggelse Niels Them Kjær håber derfor, at ny lovgivning fra sidste år, der forbyder salg af e-cigaretter til børn under 18 år vil knække kurven for forbruget.

Forsker: Vaping ER sundere
Forsker: Vaping ER sundere

“Vi har helt klart set en stigning frem til, at loven trådte i kraft sidste sommer, men vi håber, vi vil se en nedgang med den nye lov.”

Formand for Dansk e-Damperforening Kim Dabelstein Petersen, oplever at de fleste unge damper for at undgå at ryge.

“Vores fornemmelse er, at de unge, som damper, enten er unge, der ville have røget cigaretter, hvis ikke de dampede, som bruger e-cigaretter til at slippe cigaretterne, og så er der en lille gruppe, der er hobbydampere”.

Og han mener ikke, der er grund til at frygte, at unges brug af e-cigaretter, fører til flere unge rygere.

Nu bliver e-cigaretter sidestillet med tobak
Nu bliver e-cigaretter sidestillet med tobak

“Vi mener, det er nonsens, at e-cigaretter skulle føre til, at børn og unge begynder at ryge. Selvfølgelig skal man undersøge risikoen, men ser man på den mængde forskning, der findes, så er der en progression fra rygere til dampere til ikke-rygere, men ikke den modsatte vej”, siger han.

Mark byttede røg ud med damp

For to år siden introducerede 26-årige Mark Hansens ven ham for e-cigaretter, og det fik Mark med på damp-bølgen.

“Jeg har røget, siden jeg var ni år gammel, og jeg begyndte at dampe, fordi jeg gerne ville stoppe.”

Siden Mark Hansen er begyndt at dampe, er han gået fra 10-15 cigaretter om dagen til fem til syv.

“Jeg har kunnet mærke en klar forbedring i forhold til mit helbred. Jeg er født med astmatisk bronkitis, og efter jeg har skåret ned på cigaretterne, kan jeg bedre trække vejret, og min kondition er også blevet bedre. Nu kan jeg uden problemer cykle 15-16 kilometer, og det var en kamp før.”

Udover at kunne mærke en forskel på sit helbred, har e-cigaretterne også haft en uventet social gevinst for Mark Hansen.

“Jeg er blevet en del af en masse forskellige grupper på Facebook, og vi mødes også i virkeligheden, hvor vi damper og hygger os”, siger Mark Hansen der også oplevede, at e-cigaretterne gjorde det nemmere for ham at blive en del af det sociale fællesskab, da han startede på sin uddannelse som smed, fordi han kunne dampe med de andre.

Om e-cigaretterne kan være skadelige, er ikke noget, som Mark Hansen bekymrer sig om.

“Jeg er fuldstændig overbevist om, at det er sundere end cigaretter, og det har jeg også læst mange videnskabelige undersøgelser, der underbygger.”

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Magnussen manglede fart - ligner...
bt.dk
Khloé Kardashian: Dét har overrasket...
bt.dk
DMI bekræfter rekord: Aldrig før har...
bt.dk
Skuespiller kendt fra DR-satsning...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx