Af Maja Grønholdt Jensen - 22/01-16 06:39; Opdateret: 22/01-16 06:49

Derfor skal du passe på med denne tandpastaDerfor skal du passe på med denne tandpasta

Tandpasta er ikke bare tandpasta. Du kan vælge mellem mange forskellige slags, men og nogle af dem skal du være varsomme med.

Bildstrecke im Grossformat »

Må du ofte en tur forbi tandlægestolen, fordi du har huller i tænderne, ømme gummer eller misfarvede tænder?

Så kan det være, du skal tage et kig på din tandpasta. Tandpastaen skal nemlig indeholde én bestemt ting for at virke optimalt. Det forklarer Alan Richards, som er lektor på Institut for Odontologi på Aarhus Universitet.

Morten Resens svære valg: - Derfor stopper jeg på 'Go' Morgen Danmark'
Morten Resens svære valg: - Derfor stopper jeg på 'Go' Morgen Danmark'

- Det vigtigste er, at der er fluor i tandpastaen. På den måde forhindrer man nemlig, at man får huller i tænderne, siger han til Ritzau Fokus.

Han forklarer, at det er lige meget, om man vælger en billig eller dyr tandpasta - bare der er fluor i.

For knap halvdelen af danskerne er det vigtigste ved en tandpasta, at den beskytter mod huller i tænderne.

Det viser en rundspørge, som er foretaget af Wilke for Ritzau Fokus.

Ekspert: Derfor bør du ikke sove med underbukser
Ekspert: Derfor bør du ikke sove med underbukser

Og indholdet af fluor skal være højt, hvis du vil undgå tandlægestolen - helst mellem 1450 og 1500 ppm (parts per million).

Det forklarer Freddie Sloth-Lisbjerg, der er formand for Tandlægeforeningen.

- Man kan også få tandpasta uden fluor, men der mister man fuldstændig den forebyggende effekt i forhold til huller i tænderne. Hvis folk vil bruge en naturtandpasta, så brug den som et supplement til en fluortandpasta, siger han til Ritzau Fokus.

Knap hver femte dansker går mere efter en tandpasta, der beskytter følsomme tænder fra blandt andet isninger. Her skal man gå efter en tandpasta til sensitive tænder.

Vær på vagt

Er målet derimod at fjerne mørke mærker fra kaffe og the eller en gullig farve fra cigaretter, så kan du vælge en tandpasta, der gør tænderne hvidere. Det gør cirka 6 procent af danskerne, men her skal man være på vagt.

- Man skal passe på ved overdreven brug af slibemiddel i tandpasta, som gør tænderne hvidere. Jeg kan godt forstå, hvis man vil slibe belægninger væk, men man sliber altså også noget af tænderne væk, siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Slibemidlet er især slemt, hvis du bruger det lige efter, du har spist eller drukket noget surt - her skal du i stedet skylle munden med vand og vente en halv time med at børste tænder. Syren kan nemlig blødgøre emaljen på dine tænder, som slibemidlet så sliber af.

Derfor skal effekten fra det sure forsvinde, før du må børste.

Freddie Sloth-Lisbjerg råder også til, at man holder sig fra tandpasta med stoffet triclosan, da det er miljøskadeligt og hormonforstyrrende.

/ritzau/FOKUS

LÆS OGSÅ: Derfor er det sundt for dig at sove længe

LÆS OGSÅ: Derfor skal du ikke sove i ske med din kæreste

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx