Af - 03/10-16 04:00; Opdateret: 03/10-16 08:19

Markant flere dømmes for sexovergreb mod børnMarkant flere dømmes for sexovergreb mod børn

På tre år er antallet af fældende domme i sager om sexovergreb mod børn steget markant, viser ny opgørelse. Der er kommet meget mere fokus på overgreb mod børn, fortæller eksperter

storybild

(Billede: Scanpix/Linda Kastrup)

Danmark. På tre år er antallet af fældende domme i sager om sexovergreb mod børn steget markant, viser ny opgørelse. Der er kommet meget mere fokus på overgreb mod børn, fortæller eksperter

Tønder-, Brønderslev- og Rebildsagen har sat sig fast i hukommelsen og fået os til at reagere, når børn mistrives.

En opgørelse Rigsadvokaten har lavet for metroxpress viser, at der de senere år er sket en markant stigning i domme for sexovergreb mod børn. Der er indtil videre i gennemsnit blevet afsagt over 20 domme om måneden i 2016 mod under fem om måneden i 2013.

Herlufsholm kendte til overgreb på pige i flere dage
Herlufsholm kendte til overgreb på pige i flere dage

Seniorforsker ved SFI, Mogens Christoffersen fortæller, at der ikke er nogen grund til at tro, at der skulle være sket en stigning i sexovergreb mod børn.

“Det har noget at gøre med, at flere anmelder det, og der er kommet mere opmærksomhed på det. Det kan også være, at politiet og hele systemet er mere effektivt i at behandle de her sager”.

Samme opfattelse har seniorkonsulent i Børns Vilkår, Bente Boserup, der fortæller, at det blandt andet er de senere års voldsomme sager, der har gjort professionelle og private mere opmærksomme.

“De ulykkelige sager, der har været, har virkelig været med til at skærpe kommunernes opmærksomhed. Lærere og pædagoger bliver klædt mere på, så de er bedre til at spotte børn, der har det skidt”.

Sandra tog søn på fersk gerning: Han forgreb sig på min datter
Sandra tog søn på fersk gerning: Han forgreb sig på min datter

Jeg tror også, det har en betydning for hr. og fru Danmark, der er blevet rystede over, at børn har kunnet være ofre for overgreb i så mange år, uden at nogen har grebet ind. Før i tiden var man en stikker, hvis man indberettede naboens barn til kommunen, men den holdning har hele den offentlige debat været med til at ændre.

Seniorkonsulent i Børns Vilkår, Bente Boserup

Det skærpede fokus omkring børn, der mistrives, kan også aflæses i antallet af underretninger til kommunen, der er tre-firedoblet de senere år, fortæller næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, Niels Christian Barkholt.

Anklager: Pædofil randrusianer havde forberedt babykøb
Anklager: Pædofil randrusianer havde forberedt babykøb


“Der har de seneste år været meget fokus på at opdage problemer hos børn. I 2013 fik vi også Overgrebspakken og børnehusene, som også har medført et øget fokus. Samtidig har man arbejdet meget med at professionalisere indsatsen overfor børn, som bliver udsat for overgreb”.

Der er rigtig mange tilfælde, hvor de seksuelle overgreb aldrig bliver opdaget. Vi skal derfor blive meget bedre til at tale med børn om, hvad deres rettigheder er, så vi øger deres bevidsthed om, hvad man må og ikke må. Det gælder også i forhold til nettet og de sociale medier, hvor man som barn er i risiko for overgreb og chikane. Indsatsen bør gå på to ben, vi skal også fremadrettet have fokus på at uddanne mennesker, som har med børn at gøre, til at kunne se og reagere på tegn, der indikerer overgreb.

Næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, Niels Christian Barkholt.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx