Af - 13/11-15 13:44; Opdateret: 13/11-15 14:05

Din fødselsdag har betydning for, hvad du kommer til at fejle senere i livetDin fødselsdag har betydning for, hvad du kommer til at fejle senere i livet

Et nyt dansk studie viser, hvorfor årstiden for din fødselsdato har betydning for, hvilke sygdomme du har risiko for at udvikle.

Bildstrecke im Grossformat »

Sommer, efterår, vinter eller forår: Hvornår har du fødselsdag?

Det har sin fordele at være sommer- eller vinterbarn. I hvert fald når det kommer til risikoen for at udvikle gigt, sklerose eller astma.

Årstiden for din fødselsdag har nemlig betydning for dit immunforsvar - og hermed risikoen for at udvikle sygdommene senere i livet.

Langt flere danskere smittet med farlig flåtvirus
Langt flere danskere smittet med farlig flåtvirus

Børn, der er født om efteråret, rammes oftere af astma end gennemsnittet, mens børn, der er født om foråret, oftere udvikler gigt eller sklerose.

Den viden har været kendt længe, men nu har et hold danske forskere fundet svaret på, hvorfor det forholder sig sådan, skriver Ingeniøren.

Ser du sådan ud? Selv normalvægtige skal passe på denne kropsform
Ser du sådan ud? Selv normalvægtige skal passe på denne kropsform

Ind til nu har man troet, at det fugtige efterårsvejr kunne fremkalde infektioner hos helt små spædbørn, hvis immunforsvar endnu ikke var fuldt udviklet, og at det var dén pludselige aktivering, der fik betydning for børnenes sygdomforløb senere i livet.

Men den nye danske forskning viser, at immunforsvaret allerede var aktiveret hos mange børn fra fødslen, og at den tidlige 'programmering' af immunforsvaret muligvis har en negativ betydning for kroppens mulighed for at håndtere gigt, astma eller sklerose på længere sigt.

Massive fyringer på Danmarks største HPV-center
Massive fyringer på Danmarks største HPV-center

- Vi har herefter kunnet se, at nogle af de celletyper, man forbinder med astma og allergi, primært er dominerende i efteråret og slet ikke ses i foråret, hvor nogle andre viser sig, siger Susanne Brix Pedersen, lektor ved DTU Systembiologi og en af forskerne bag projektet, til Ingeniøren.

Hun har sammen med forskere fra Dansk Børneastma center/COPSAC i Gentofte undersøgt navlesnorsblod fra 84 nyfødte børn, født mellem juni og februar, samt næsesekret fra 620 én måned gamle børn og fundet ud af, at immunforsvaret allerede er i alarmberedskab ved fødslen hos forårs- og efterårsbørnene.

Graviditet og fødsler koster 300.000 kvinder livet i 2015
Graviditet og fødsler koster 300.000 kvinder livet i 2015

- Man har ellers troet, at nyfødte havde et umodent immunforsvar, som endnu ikke var blevet aktiveret, men nu kan vi se, at det - alt efter årstiden – allerede er aktiveret ved fødslen på forskellig vis, siger Susanne Brix Pedersen til Ingeniøren

Hun understreger, at datamaterialet dog er spinkelt for forårsbørnene på grund af den tidsperiode, det er indsamlet.

Derfor skal du ikke stene Netflix i flere timer alene
Derfor skal du ikke stene Netflix i flere timer alene

Forskerne har konkret fænotypebestemt 26 forskellige immuncelletyper i blodprøverne samt 20 alarmmolekyler i næsesekretet, som typisk bliver stimuleret af enten en virus eller en bakterie og sætter immunforsvarets celler i gang med bekæmpelsen.

De nye opdagelser skal i første omgang bruges i kampen for at udvikle en kur mod astma.

Søskende-krig: Derfor er det IKKE bedst at være 'yndlingsbarnet'
Søskende-krig: Derfor er det IKKE bedst at være 'yndlingsbarnet'

Resultaterne er netop offentliggjort i tidsskriftet The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

LÆS OGSÅ: Prut løs: Dine prutter er sunde for dig og dine omgivelser

LÆS OGSÅ: Se listen: Det afslører din blodtype om dig

LÆS OGSÅ: Ny forskning afslører overraskende fordel ved at danse

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx