Af David Andersen - 25/08-17 18:30; Opdateret: 25/08-17 18:52

Danskerne går amok med upassende ubåds-jokes - det er der tre årsager tilDanskerne går amok med upassende ubåds-jokes - det er der tre årsager til

Nogle bruger det til terapi for at fatte tragedien, mens andre bare vil have opmærksomhed, siger professor i etik.

storybild

Den dramatiske sag om journalisten Kim Wall, der på en eller anden måde er omkommet under en ubådstur med den danske opfinder Peter Madsen, har rystet danskerne og samtidig vækket en morbid fascination hos dele af befolkningen.

Det har resulteret i, at der overalt på nettet nu er billeder, tekster og videoer, der tager tykt pis på hele den mystiske og makabre sag. Især på sociale medier, men også på hjemmesider som Reddit, på dating-apps og i kommentarfelterne under danske og udenlandske avisers dækning af sagen.

Ifølge professor Thomas Ploug, der er Professor i Informations- og Kommunikationsetik på Aalborg Universitet, er det på en gang forståeligt og uheldigt.

Han ser tre årsager til, at danskerne reagerer ved at bruge upassende humor på nettet.

»Det kan være svært at forholde sig til en så forfærdelig tragisk sag. Morbid humor distancerer os fra den voldsomme forfærdelse, det forårsager hos os. Men hvor vi tidligere fyrede en skæv bemærkning af hen over køkkenbordet, skriver folk nu spontant på internettet, hvor det ryger ud til den store offentlighed. Her forstår modtageren ikke nødvendigvis konteksten og den terapeutiske funktion«, siger Thomas Ploug.

 

»En anden forklaring er trolls. Folk benytter det til at skabe ophidselse. De får et kick ud af at skabe vild opstandelse, at genere, irritere og skabe harme. Det er også et kendt fænomen«, siger han.

»Til tredje og sidst har vi dem, som søger opmærksomhed om deres egen person, en art narcissistisk adfærd. Sagen fylder meget i mediebilledet. Nogle mennesker reproducerer den info, de får fra medierne, og tilsætter det deres egen besynderlige verdensforståelse for at få opmærksomhed.«

Ud fra et etisk perspektiv er Thomas Ploug ikke specielt bekymret over, at så mange har valgt at lave et humoristisk twist på tragedien. Men han hæfter sig ved, at det er forkert og uheldigt at bruge internettet som medie til det.

 

»Når du ikke kan kapere dramatikken, og har et behov for at distancere dig som psykologisk reaktion, så lad være med at bruge nettet. Tramp ekstra hårdt i pedalerne på vej hjem fra arbejde, og snak om det om spisebordet eller ude i haven«, siger han.

»Nettet er ikke til frustration, og det er ikke til narcissistisk adfærd. Det ødelægger socialiteten og kvaliteten af information og debat, og det er et tab for os alle«, lyder formaningen.

Peter Madsen er fortsat varetægtsfængslet i sagen, og seneste udvikling i politiets efterforskning er i skrivende stund, at Peter Madsen officielt er sigtet for usømmelig omgang med lig, som kommer oven i sigtelserne for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder og drab.

 

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx