Af Simone Augusta Lundt - 14/12-17 08:06; Opdateret: 14/12-17 13:29

Hver fjerde folkeskoleelev nægter at bruge skolens toiletHver fjerde folkeskoleelev nægter at bruge skolens toilet

Tissetrangen er stor på de danske folkeskoler, men hver fjerde skoleelev klemmer hellere blæren sammen end nærme sig toiletbåsen. Det viser en ny undersøgelse lavet af Aarhus Universitetshospital, der har undersøgt knap 20.000 skoleelevers toiletvaner fordelt i landet.

storybild

Solveig og Jonas går i 9. klasse.

Halvdelen af skoleeleverne er utilfredse med toiletterne på deres skole, og undersøgelsen slår fast, at den utilfredshed gør, at børnene hellere vil holde sig end at besøge det klamme toilet.

»Når børn holder sig og kniber blæren sammen, kan de udvikle en overaktiv blære. Det betyder, at man skal tisse oftere, og det kommer mere pludseligt. Der er 12 procent, der angiver, at de jævnligt har uheld både på skolen og derhjemme. Det viser, at der er en sammenhæng mellem at holde sig og ufrivillig vandladning,« siger Søren Rittig, der står bag undersøgelsen og er professor og overlæge ved Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital.

I sidste ende kan de manglende toiletbesøg altså betyde, at børnene tisser i bukserne i skolen eller derhjemme. Det er ikke kun upraktisk, »det er helt vildt pinligt, siger Søren Rittig.

»Der er flere studier, der viser, at børn med inkontinens har dårligere selvværd end andre børn. Vi hører historier om børn, der bliver kaldt stinkdyr, så det er et oplagt mål for mobning,« siger Søren Rittig.

Hvis eleverne holder sig for længe, kan de også få svært ved at koncentrere sig, og dermed kan de klamme toiletter også gå udover læringen, fortæller Søren Rittig.

Undersøgelsen viser:25 % holder sig i skolen.50 % er utilfreds med skoletoiletterne.12 % har jævnligt urin eller afførings inkontinens.Der er mellem 17 og 25 børn om hvert toilet på en skole.Børn i Region Hovedstaden er flest om toilettet.Hver fjerde elev fortæller, at toiletterne er tilstoppede for det meste eller altid.

Solveig og Jonas går i 9. klasse.

»Det er ikke så lækkert«

Solveig Røndal-Liniger og Jonas Andersen er begge 15 år og går i 9. klasse på Ny Hollænderskolen på Frederiksberg. De kender godt til det med at holde sig i skoletiden.

»På drengetoiletterne kan du sagtens finde tis på brættet og på gulvene. Det er ikke så lækkert. Det er ikke så tit, jeg går på toilettet herovre på skolen, men jeg kan godt gøre det,« siger Jonas Andersen, der er næstformand i elevrådet.

Solveig Røndal-Liniger går gerne over skolegården for at komme på toilettet. Hun gider ikke båsene.

»Vi har toiletter, hvor det er båse, og man kan høre alt, hvad der sker der inde. Jeg plejer at gå over til vores nyere toiletter. Ellers synes jeg, det er ubehageligt,« siger Solveig Røndal-Liniger, der er formand for elevrådet på skolen.

De to 9. klasses-elever peger begge på, at eleverne selv burde være bedre til at tørre op efter sig og holde toiletterne rene. For tre år siden lavede elevrådet en kampagne, der skulle få eleverne til at samle det tabte toiletpapir op eller tørre sit tis af brættet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Klopp efter vild målfest: Det var tæt...
bt.dk
Tidligere spindoktor med...
bt.dk
Tidligere DR-vært opdagede...
bt.dk
NASA har opdaget mystisk fænomen:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx