Af Marc Nicholas Thygesen - 10/04-15 09:56; Opdateret: 10/04-15 10:52

Det blev dyrere at være forbruger i martsDet blev dyrere at være forbruger i marts

Sammenlignes marts med samme måned sidste år, er det samlede forbrugerprisindeks steget 0,6 procent, viser tal

storybild

(Billede: Polfoto/DRESLING JENS)

Prisstigningerne på de danske varer er fortsat beskedne, trods en stigning i marts.

Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik, der er offentliggjort fredag.

Prisen på huse og lejligheder er den højeste i fem år
Prisen på huse og lejligheder er den højeste i fem år

Forbrugerprisindekset var i marts 0,6 procent højere end i samme måned sidste år. De danske forbrugerpriser stiger dermed med lidt større fart end de forudgående par måneder.

Når forbrugerpriserne renses for energi og ikke-forarbejdede fødevarer, er de det seneste år steget med 1,2 procent.

Dyne-Larsen rodet ind i sushi-skandale: Får megabøde
Dyne-Larsen rodet ind i sushi-skandale: Får megabøde

Og i en tid, hvor der ser ud til at komme lidt mere gang i dansk økonomi, er det godt, at prisudviklingen er så afdæmpet, som vi ser den i øjeblikket, vurderer Mira Lie Nielsen, økonom i Dansk Erhverv.

- Meget lave prisstigninger giver danskerne en større købekraft, og der kan dermed komme flere varer i indkøbsvognen for de samme penge.

- Øget forbrug er en af nøglerne til fortsat øget vækst og flere arbejdspladser, siger Mira Lie Nielsen i en pressemeddelelse.

Hos Sydbank hæfter makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen sig ved, at faldet i olieprisen, som ramte verdensøkonomien sidste efterår, fortsat er blandt hovedforklaringerne bag den lave inflation.

Nu skal du betale for at have penge stående i denne bank
Nu skal du betale for at have penge stående i denne bank

Han vurderer også, at den lave oliepris vil fortsætte med at lægge en dæmper på inflationen frem til andet halvår af 2015.

- Stigningen i inflationen kommer, samtidig med at flere indikatorer peger i retning af en øget forbrugslyst hos de danske forbrugere, siger makroøkonomen i en skriftlig kommentar.

Sammenholdt med en fortsat svag kronekurs forventer Sydbank, at den spirende forbrugslyst hos danskerne vil være med til at få inflationen til at stige i løbet af 2015.

- Dansk økonomi ser dermed ud til at ryste sig fri af det vækstdræbende deflationsspøgelse, siger Peter Bojsen Jakobsen.

Men kommer der endnu et tilbageslag i dansk og europæisk økonomi, kan deflationsscenariet dog hurtigt blive aktuelt igen, påpeger Sydbanks makroøkonom.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx