Region fik penge til akutlægebil på Bornholm i juni - den holder stadig stilleRegion fik penge til akutlægebil på Bornholm i juni - den holder stadig stille

Region Hovedstaden fik penge til at fortsætte med at have en akutlægebil på Bornholm den 3. juni. Alligevel blev bilen kørt i garage 1. august, hvor den stadig holder parkeret. Sundhedsministeren kræver svar.

storybild

(Billede: Uffe Weng)

Akutlægebilen på Bornholm har holdt stille siden den 1. august, fordi bevillingen til den udløb.

Sådan lyder forklaringen fra Region Hovedstaden, som regner med, at akutlægebilen - som er bornholmernes eneste mulighed for at få specialiseret akutbehandling uden for hospitalet i Rønne - igen er i drift til november, hvor pengene til at fortsætte ordningen igen er på plads.

Men allerede den 3. juni fik Region Hovedstaden bevilget penge til at fortsætte ordningen. Det fremgår af et tilsagn givet af Sundhedsministeriet.

Sundhedsministeren går nu ind i sag om død treårig dreng
Sundhedsministeren går nu ind i sag om død treårig dreng

Region Hovedstaden sendte en ansøgning til ministeriet den 1. april for at kunne fortsætte med akutlægebilen til øens knap 40.000 indbyggere. I ansøgningen hedder det blandt andet, at ‘projektet igangsættes fra 1. august 2016, når det nuværende projekt udløber’.

Ministeriet svarede den 3. juni, at pengene til akutlægebilen blev bevilget. Og herefter gik det i stå. Akutlægebilen blev kørt i garage 1. august og har ikke været i brug siden, selv om der i flere kritiske tilfælde har været brug for den.

Metroxpress beskrev i fredags, hvordan en treårig dreng døde af et astmaanfald, som han måske kunne have været reddet fra, hvis akutlægebilen ikke holdt i garagen.

Bornholm uden akutlægebil: Treårig dreng døde af astmaanfald
Bornholm uden akutlægebil: Treårig dreng døde af astmaanfald

Sagen er nu ved at blive undersøgt af Region Hovedstaden. Samtidig har sundhedsminister Sophie Løhde (V) bedt om en redegørelse for, hvorfor akutlægebilen ikke er i drift.

- Det er helt afgørende, at borgere overalt i Danmark kan være trygge ved, at de kan få hurtig hjælp, hvis de pludselig blive syge. Derfor har Folketinget også bl.a. bevilget 20 millioner kroner til akutlægebiler på Bornholm og i Nordjylland, lyder det fra ministeren i en kommentar til metroxpress.

Vicedirektør Birgitte Degenkolv fra Den Præhospitale Virksomhed i Region Hovedstaden forklarer, at bornholmerne står uden akutlægebil, fordi man ‘har manglet et restbeløb, som vi måtte afvente før vi kunne lave nye aftaler om bemanding af bilen’.

Hvorfor har I ikke lagt pengene ud eller selv betalt, i lyset af at Bornholm i forvejen er dårligere stillet end andre i regionen på grund af væsentligt højere ventetid på ambulancer og helikoptere og manglende lægebesøg i hjemmet?
- De penge har vi ikke haft på vores driftsbudget, og vi har ventet på den samlede økonomi var på plads.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx