02/03-14 08:27

Kommuner smider gravide elever på portenKommuner smider gravide elever på porten

Mange gravide må gå fra elevløn til barselsdagpenge.

storybild

Mange gravide må gå fra elevløn til barselsdagpenge. (Billede: Polfoto)

- Hej chef, jeg er blevet gravid. Kan jeg få forlænget min uddannelsesaftale?

Et stort antal kommunalt ansatte elever får et blankt nej fra deres arbejdsgiver på det spørgsmål, skriver Avisen.dk.

Det betyder, at mange gravide må gå fra elevløn til barselsdagpenge, hvilket medfører et tab på ca. 2.500 kroner om måneden. Og det er diskrimination af de gravide, mener FOA, der lige nu har omkring 30 sager, hvor en kvindelig elev har fået nej fra kommunen på at blive forlænget.

Hver anden kvinde diskrimineres på arbejde
Hver anden kvinde diskrimineres på arbejde

- Man stiller eleverne i en enorm usikkerhed. De føler sig sat ud på et sidespor, siger forbundssekretær Nanna Højlund til Avisen.dk.

Ifølge erhvervsuddannelsesloven kan - og altså ikke skal - en elevs uddannelse forlænges i tilfælde af graviditet. Tidligere var det praksis, at elevaftalerne blev forlænget med løn i tilfælde af barsel. Men siden 2010 har Kommunernes Landsforening gjort kommunerne opmærksomme på, at de ikke er forpligtede til at forlænge en udløbet elevaftale.

Bager nægtede at sælge bryllupskage til homo-par
Bager nægtede at sælge bryllupskage til homo-par

Det har siden ført til en strammere praksis af reglerne. 12 kommuner har i en undersøgelse meldt ud, at de har sager, hvor de lader elevaftaler løbe ud. Yderligere syv kommuner svarer, at de vil lade elevaftaler udløbe - her har der dog endnu ikke været konkrete sager.

I sidste ende handler det om, at kommunerne vil spare penge, mener HK Kommunal.

- KL vil gerne være en arbejdsgiverorganisation, og de tænker blindt på besparelser. Men der er ikke mange penge at spare, siger Mads Samsing, næstformand i HK Kommunal, til Avisen.dk.

Ballerup Kommune har tidligere kigget på tallene. Og hvis alle kommunens elever blev gravide, ville det koste omkring 300.000 kroner årligt. Hos KL gør man opmærksom på, at kommunerne selv må bestemme, om de vil bruge penge på at forlænge elevernes aftaler.

Ekspert: Kvinder blev klart diskrimineret
Ekspert: Kvinder blev klart diskrimineret

- Men det er op til den enkelte kommune, for eleven har ikke retskrav på forlængelse, siger Karsten Thystrup, der er kontorchef for afdelingen for Jura og EU, til Avisen.dk.

Nogle kommuner har dog valgt at påtage sig den ekstra lønudgift. Det gælder for eksempel Brøndby, hvor borgmester Ib Terp (S) for nylig meddelte, at kvindelige elever igen skal have deres uddannelsesaftaler forlænget under barsel.

Muslim ville ikke give hånd – får 30.000 kr. i erstatning
Muslim ville ikke give hånd – får 30.000 kr. i erstatning

- Vi synes ikke, at kvindelige elever skal være ringere stillet, bare fordi det er dem, der føder børnene. Hvis de havde været ansat i kommunen, havde de haft barselsorlov med løn, og det synes jeg også bør gælde eleverne, siger Ib Terp til Avisen.dk.

Også Ballerup og Københavns Kommune ændrede praksis sidste år, så gravide elever får løn under barsel.

LÆS OGSÅ: SF’ere vil have regnbueflag på busserne

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx