Af - 04/11-16 19:18; Opdateret: 04/11-16 19:47

Mystisk vejrfænomen ændrer kurs: Mild vinter i venteMystisk vejrfænomen ændrer kurs: Mild vinter i vente

Forskerne kan ikke forklare, hvad der sker, men konsekvensen kan være en mild vinter.

storybild

Milde vintre kan give planter foråsfornemmelsersom her i januar 2007, hvor havernes buske begyndte at springe ud i utide. (Billede: Scanpix/akiv)

Normalt arter vejret i de højere luftlag i stratosfæren – det vil sige fra 8-10 kilometer til 50 kilometers højde over jordens overflade - sig nogenlunde stabilt. I omkring to år blæser vindene mod vest, mens de så vender og blæser mod øst.

Men i det seneste år er vinden fortsat med blæse fra øst, selv om den burde været vendt over i det vestlige hjørne. Ingen ved med sikkerhed, hvorfor østenvinden bed sig fast, men forskerne kan nu konstatere, at vestenvinden er ved at vende tilbage til det normale.

Vinterdæk er primært til pendlerne
Vinterdæk er primært til pendlerne

- Der (er, red.) begyndt at blæse vestenvinde, så hullet med østenvinde er blevet lukket, siger seniorforsker hos DMI, Bo Christiansen, til Ekstra Bladet.

Figuren viser vindene i stratosfæren over ækvator fra 2010 til nu. De gule er vestenvinde. De blå er østenvinde. Som man kan se, dominerer de gule vestenvinde her frem mod årsskiftet. Grafik: DMI

Nogle forskere mener, at forstyrrelsen af de ellers stabile vinde i stratosfæren skyldes klimaforandringer, andre - som Bo Christiansen - hælder til, at den skal kobles til vejrfænomenet El Niño.

I DMI’s tre månders prognose fra oktober hed det, at januar kunne gå hen og blive en kold fornøjelse:

Iskold udsigt fra DMI: Sådan bliver den danske vinter
Iskold udsigt fra DMI: Sådan bliver den danske vinter

- Temperaturen ser ud at blive normal eller en del under den normale, og der er potentiale for betydeligt koldere vejr end normalt, lød DMI’s vurdering.

Men bider de vestlige vinde sig fast i stratosfæren, kan det også betyde mildere vestenvinde i de lavere luft lag i de danske vintermåneder.

- Vestlige vinde (i stratosfæren, red.) kan betyde, at vi om vinteren får en situation domineret af vestlige vinde i Europa. Det vil sige relativt varme og våde vintre, siger Bo Christiansen til Ekstra Bladet.

Hans vurdering bakkes op af den den norske meteorolog Frode Håvik Korneliusse.

- Det er mest nærliggende at tro, at det øger sandsynligheden for en mere våd og mildt vejr, siger han til VG.no.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk kendis har tabt sig 25 kilo:...
bt.dk
Se billedet: Mand købte fotografi på...
bt.dk
Anna og Nicolai kan ikke få armene...
bt.dk
Stjerneadvokat om udvikling i Kim...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx