Af - 23/02-16 13:52; Opdateret: 23/02-16 15:04

Mød pigerne bag den nye spiseforstyrrelseMød pigerne bag den nye spiseforstyrrelse

Metroxpress kunne sidste uge fortælle om den nye spiseforstyrrelse SED, der er kendetegnet ved, at man kun kan spise få ting. Her er nogle af pigerne bag

Bildstrecke im Grossformat »

Ekstrem kræsenhed kan dække over den nye spiseforstyrrelse Selective Eating Disorder (SED) også kaldet Avoidant/Restrictive eating disorder (Arfid).

Metroxpress kunne sidste uge fortælle om spiseforstyrrelsen, som danske eksperter kender, og som er blevet optaget i den seneste udgave af det amerikanske diagnosesystem.

Siden har Metroxpress hørt fra en række danske piger og kvinder, der har kunnet genkende symptomerne på spiseforstyrrelsen.

Hør deres historier her:

Jeg får kvalme, hvis jeg prøver at spise nye ting

24-årige Rikke Jakobsen har hele sit liv kun spist ganske få fødevarer. Primært ris, pasta, kartofler og få grøntsager. Det handler ikke om, at hun gerne vil tabe sig eller være sund.

- Jeg får simpelthen kvalme, og det er underligt, for jeg elsker for eksempel duften af stegt kylling, men jeg når jeg prøver at spise det, får jeg det dårligt.

Det har altid undret Rikke Jakobsen, at hun ikke har kunnet spise flere ting, men trods besøg ved flere diætister og gentagne forsøg på at vænne sig selv til at spise nye madvarer, så fortsætter hun med at spise det samme.

- Det er blevet lidt bedre, og jeg prøver at udfordre mig selv, men det er en kamp hver gang, og jeg hader at skulle gøre det.

Rikke Jakobsen er også ked af, at der skal tages hensyn til hende i sociale sammenhænge.

- Det er frygteligt, at folk altid skal spørge: Nå, hvad kan vi så lave til dig? Jeg prøver derfor altid på bare at spise det mad, jeg kan lide, så det ikke bliver for besværligt for andre.

Fordi Rikke Jakobsen kun spiser få ting, får hun ikke nok protein, og hun tager derfor kosttilskud og får indsprøjtninger med B12.

Rikke Jakobsen har aldrig fået en diagnose, men har blot fået at vide, at hun er meget kræsen.

- Efter jeg læste metroxpress’ artikel, læste jeg mere om spiseforstyrrelsen SED, og jeg blev klar over, at der var flere ting, der passede meget godt med den måde, jeg spiser på.

Jeg føler stærk angst, koldsveder og bliver svimmel.

Det eneste 21-årige Mette Maria Jensen kan få ned, er een helt bestemt leverpostej, rugbrød uden kerner, mælk, pomfritter, lyst brød og frugt. Prøver hun at spise andet mad, kaster hun op.

- Hvis jeg prøver at smage på noget nyt, bliver jeg angst, koldsveder og bliver svimmel. Jeg ved. jeg er under- og fejlernæret. Men når jeg forsøger at trodse angsten og tvinge mig selv til at få anden form for mad ind i munden, så kaster jeg op med det samme, fortæller Mette Maria Jensen, der lider af spiseforstyrrelsen SED, som de amerikanske sundhedsmyndigheder for nylig har anerkendt som en særlig diagnose for mennesker, som kun tør spise ganske få og særlige fødevarer.

- Først min mor, og siden jeg selv, har siden jeg var baby bedt om hjælp mange gange hos sundhedsplejersker, læger, psykologer, og diætister mod min madangst, som startede da jeg var 10 måneder gammel. Men svaret har alle steder hver gang været, at det enten ville gå over af sig selv, og at det ikke var en livstruende lidelse, så derfor kan jeg ikke få hjælp fra det offentlige.

Ifølge Mette Maria Jensen har de mange afvisninger hun har mødt i sin kamp om hjælp mod sin madangst været præget af, at de sundhedspersoner hun har mødt ikke har haft kendskab til SED, og som følge heraf heller ikke har lagt skjul på, at de ikke har vidst, hvordan de skulle hjælpe hende.

- Ingen af dem havde set sådan en som mig før. Jeg har derfor indtil nu troet, at jeg var helt alene om den her sygdom. Men nu læser jeg (i metroxpress, red.), at der er mange andre som mig, og at man kan få hjælp. Det har vendt min verden på hovedet, for jeg har haft mange problemer, som at min angst har spændt ben for, at jeg har kunnet spise sammen med andre.

Hvorfor Mette Maria Jensen er så bange for mad, at hun er i fare for at blive alvorligt syg på grund af sin fejlernæring, kan hun ikke forklare:

- Jeg ved ikke, hvad jeg er bange for. Kun at alt andet mad er så stor en angstmæssig udfordring for mig, at jeg slet ikke kan overskue at spise den mad, som jeg godt ved vil hjælpe min sundhed og mit liv.

I perioder spiser jeg kun grøn mad

Da Lykke Jørgensen var to år, blev hendes forældre skilt, og det blev begyndelsen på hendes madfobi, der har fulgt hende hele livet.

- Jeg har lært at kontrollere det som voksen, men jeg har perioder, hvor jeg kun spiser grøn mad. Grønne smoothies, grønkål, spinat og salat. Andre perioder har jeg det rigtigt svært med kød, og jeg undgår altid svinekød. Alene det at røre ved det, får mig til at kaste op.

40-årige Lykke Jørgensen har svært ved at spise bestemte fødevarer, fordi hun får tanker om, at maden kan være giftig eller dårlig.

- Handler det om en banan, ser jeg for mig, at der er orm i den.

Som voksen har Lykke Marie lært at kontrollere sin spiseforstyrrelse, og hun kan mærke, hvis hun begynder at få fobiske tanker omkring mad.

- Jeg kalder det min alarmklokke, og det betyder, at jeg undgår bestemte typer mad i en periode.

Lykke Jørgensen har været i behandling for sin spiseforstyrrelse, men hun kunne ikke mærke en effekt af det.

- Jeg tror, det skyldes, at behandlerne ikke ved, hvad de har med at gøre.

Med alderen har Lykke Jørgensens venner lært at respektere hendes spiseforstyrrelse, men hendes familie kan stadig have svært ved at forstå det.

- Det skyldes nok, at der ikke er så meget viden om det.

Lykke Jørgensen er ved at starte sin egen virksomhed, hvor hun laver bamser og dukker af genbrugsmaterialer.


LÆS OGSÅ: Kræsenhed kan dække over ny spiseforstyrrelse

LÆS OGSÅ: Hver tredje spiseforstyrrede undgår tandlægen

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx