16/10-14 21:02

Putins trusler kan ikke ødelægge Thornings humør før mødePutins trusler kan ikke ødelægge Thornings humør før møde

Et møde mellem Putin og Porosjenko, hvor blandt andre Merkel deltager, kan give fremskridt, siger Thorning.

storybild

(Billede: Polfoto/AP)

Udsigterne til forsoning mellem Europa og Rusland blev pludselig mere dystre, da den russiske præsident, Vladimir Putin, torsdag udtalte en trussel om at skrue ned for gassen til Europa.

På den måde fik han med få ord intensiveret gaskrisen, netop som den tyske forbundskansler, Angela Merkel, forlod et asiatisk-europæisk topmøde i Milano for at tage en privat hotelsamtale med samme Putin i den norditalienske by.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som forlod topmødet umiddelbart efter Merkel, sætter sin lid til, at forbundskansleren sammen med den franske præsident, François Hollande, og Ukraines præsident, Petro Porosjenko, kan komme en løsning nærmere.

Ukraines præsident fyrer forsvarsminister
Ukraines præsident fyrer forsvarsminister

- Nu håber jeg, at mødet i morgen kan bringe fremdrift, og som jeg hele tiden har sagt, så er det ikke ord, der gælder i denne situation. Det er konkret handling, siger Helle Thorning-Schmidt med henvisning til mødet fredag morgen mellem de fire lande.

- Jeg er meget glad for, at man mødes. Det er det eneste rigtige på dette tidspunkt.

Det er Putin, som skal vise vilje til at nedtrappe konflikten og implementere den fredsplan, som han har indgået med Ukraines præsident i september, lyder det fra statsministeren.

- Jeg tror, at det, der skal bringe os nærmere en løsning, er konkret handling fra russernes side, og så er det også klart, at vi skal løse den udfordring i forhold til varme, og det kommer vi også til at gøre i Europa, siger Thorning-Schmidt.

Rusland vil skrue ned for gasleverancerne til Europa, hvis Ukraine - som det tidligere er sket - tapper gas for de rørledninger, der går fra Rusland via den tidligere sovjetrepublik til Europa, truer Putin torsdag.

Putin beordrer tilbagetrækning af soldater
Putin beordrer tilbagetrækning af soldater

I 2008 reducerede Gazprom leverancerne til Europa netop på grund af ukrainsk gastapning.

- Jeg føler, at vi nok skal klare os i Europa og finde de rette løsninger, men ikke desto mindre er det vigtigt, at Frankrig, Tyskland, Ukraine og Rusland mødes i morgen. Det er det rette sted at diskutere dette, og jeg håber selvfølgelig, at det kan bringe os videre.

Også Ukraines præsident har torsdag aften bilaterale møder i Milano, før han skal mødes med Putin fredag morgen i den norditalienske by.


/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er den overraskende sandhed om...
bt.dk
Kæmpe Hollywood-stjerne er blevet...
bt.dk
Efter vanvittigt drømmemål: Real...
bt.dk
25-årig dansk stjerne er blevet gift
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx