Af Ritzau - 26/09-16 12:17; Opdateret: 26/09-16 12:29

Politi: Kurdisk kriger trodser forbud og har forladt DanmarkPoliti: Kurdisk kriger trodser forbud og har forladt Danmark

23-årige Joana Palani mistænkes af politiet for igen at deltage i kamphandlinger mod Islamisk Stat.

storybild

Politiet har forbudt den krigstrænede Joana Palani at forlade Danmark, men hun har gjort det alligevel, lyder mistanken (arkivfoto). (Billede: Scanpix/Asger Ladefoged)

En ung kurdisk kvinde mistænkes af politiet for at være rejst ud af landet for igen at deltage i kampe mod Islamisk Stat.

Det er kommet frem i et retsmøde i Københavns Byret mandag formiddag.

Den 23-årige Joana Palani har trodset et forbud mod udrejse, mener politiet - og det kan i givet fald føre til, at hun i en eventuel senere straffesag idømmes fængsel i mere end seks måneder.

29. september sidste år forbød Københavns Politi kvinden at forlade Danmark i et år. Desuden blev passet taget fra hende. Årsagen er, at hun på grund af sine militære erfaringer kan tænkes at udgøre en fare for Danmark.

Og nu vil politiet forlænge indgrebene yderligere et år.

Et afgørende spørgsmål i mandagens retsmøde er: Hvor er Joana Palani?

- Det er svært at sige, lyder det fra hendes beskikkede advokat, Carsten Fentz.

Københavns Politi har et andet syn på sagen:

- Efter politiets opfattelse har hun trodset udrejseforbuddet og befinder sig igen i konfliktområderne, siger senioranklager Rikke Skov Bonde.

Ni minutter inde i retsmødet tikker en mail fra Joana Palani ind på hendes advokats mailadresse. Her fortæller kvinden, at hun har influenza og derfor ikke kan møde op.

Dommer Anette Burkø beder derefter advokat Carsten Fentz om at svare straks. Og fortælle Palani, at dommeren ønsker besked om hendes opholdssted, så politiet kan rykke ud for at tjekke det.

Men der kommer ikke noget svar i løbet af retsmødet.

- Vi har givet hende muligheden for at komme op af hullet, bemærker dommeren, da hun senere afsiger kendelse.

Den indebærer en forhåndsgodkendelse af politiets ønske om at forlænge indgrebet i yderligere et år.

Oplysninger fra juni, juli og august får politiet til at tro, at hun er i udlandet. En opdatering på Joana Palanis side på Facebook i fredags ændrer ikke opfattelsen, lyder det fra senioranklager Rikke Skov Bonde.

Ad flere omgange har den 23-årige tidligere været hos de kurdiske Peshmerga-styrker i Irak og hos YPG i det nordlige Syrien - og har kæmpet mod IS.

- Hun kæmper på den rigtige side af fronten i forhold til det, man set med danske øjne ikke kan lide, bemærker hendes advokat.

Præcis dette paradoks har tidligere givet sagen stor opmærksomhed.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter 19 år i uvished: Nu har...
bt.dk
Undrede du dig også? Derfor kom...
bt.dk
Fuld S-profil var rasende efter...
bt.dk
Slut med smøger på stranden: Her...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx