Af Ritzau - 11/05-16 02:40; Opdateret: 11/05-16 08:42

Dansk studie slår fast: Overvægtige lever længstDansk studie slår fast: Overvægtige lever længst

Gennem de seneste årtier er de, der lever længst, blevet tykkere og tykkere.

storybild

Lidt ekstra sul på kroppen er måske ikke så skidt igen. I hvert fald lever let overvægtige personer længere end andre. Arkivfoto (Billede: Free/Www.colourbox.com)

Det er måske ikke så skidt igen at have lidt ekstra sul på kroppen. Faktisk viser nye resultater fra et dansk studie, at personer, der betegnes som let overvægtige, i gennemsnit lever længere end både normalvægtige og undervægtige.

Men alt for mange kilo på sidebenene påvirker dog levealderen i negativ retning.

Professor Børge Nordestgaard står i spidsen for studiet, der er udarbejdet sammen med kolleger fra Herlev Hospital og Københavns Universitet.

Resultaterne er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Journal of the American Medical Association (Jama), og en række internationale medier har bragt historien.

Konklusionen er, at personer med et såkaldt body mass index (BMI) på 27 lever længst. BMI er et udtryk for folks vægt i forhold til højde.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er man overvægtig, hvis man har et BMI på over 25.

- Så dem, vi i dag går rundt og kalder overvægtige med et BMI på 27, ja de er faktisk dem, der lever længst. Derfor skal vi nok til at få et lidt mere nuanceret syn på vægt og overvægt, siger professor Børge Nordestgaard til Politiken.

Over for britiske BBC understreger professoren, at resultaterne ikke betyder, at såkaldt normalvægtige nu skal proppe mere mad i sig for at tage på, men at overvægtige måske ikke behøver at bekymre sig så meget som tidligere.

Studiet viser også, at det optimale BMI i forhold til forventet levetid har rykket sig gennem de seneste årtier.

I 1970'erne var det optimale BMI med den laveste dødelighed 23,7 og dermed inden for det normale BMI. I 1991-94 var det steget til 24,6. Og nu i 2003-13 er det så steget til 27,0, skriver Politiken.

Studiet giver ikke et svar på, hvorfor de let overvægtige lever længere. Men professoren har et bud.

- Vi er i dag langt bedre til at behandle fedmens følgesygdomme og de risikofaktorer, som overvægten medfører – for højt blodtryk, diabetes og for høje triglycerider og kolesterol – end tidligere. Det er jo ikke overvægten i sig selv, der slår folk ihjel, men følgesygdommene, siger Børge Nordestgaard til Politiken.

En britisk professor i stofskifte kalder resultaterne interessante, men betoner, at overvægt fortsat leder til livsstilssygdomme.

- Sådanne komplikationer påvirker også livskvalitet og selvtillid, ligesom at de er med til at give stigende sundhedsudgifter, siger Naveed Sattar fra University of Glasgow til BBC.

LÆS OGSÅ: Han sammenlignede hende med en kage - så brød helvede løs

LÆS OGSÅ: Studie: Kvinder er hårdere mod overvægtige end mænd

LÆS OGSÅ: Derfor skal du ikke springe morgenmaden over

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Denne vrede besked til handicappet...
bt.dk
Sanne Salomonsens glædesudbrud har...
bt.dk
Droppede ud af skolen som 14-årig: Nu...
bt.dk
Gæst opdagede svineri i dansk skov:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx