Af - 24/09-13 23:10; Opdateret: 25/09-13 07:43

Chok-måling: DF maser Thorning totaltChok-måling: DF maser Thorning totalt

Dansk Folkeparti er med en vælgertilslutning på 23,5 procent historiske 7,5 procentpoint større end S. Vi gør det rigtige for Danmark, siger S-ordfører.

storybild

Det er gået stærkt for DF, siden Kristian Thulesen Dahl overtog formandsstolen efter Pia Kjærsgaard. DF står nu vil 23,5 procent af stemmerne - ved valget i september 2011 fik DF 12,3 procent. (Billede: Polfoto)

Det, der startede som en tendens i en måling her i avisen i februar er nu en statistisk kendsgerning. Den gang stod Dansk Folkepart med 17,4 procent af stemmerne for første gang nogensinde til at blive støre end S med 17,2 procent.

Nu er Dansk Folkeparti uantastet Danmarks næststørste parti med en vælgertilslutning på historisk høje 23,5 procent. Partiformand Kristian Thulesen Dahl og. o lægger dermed yderligere afstand til Helle Thorning-Schmidts socialdemokrater, som med en beskeden tilslutning på 16,0 procent må se sig overhalet med flere politiske banelængder. Det viser en måling, som YouGov har for metroxpress.

En del af forklaringen på DF-fremgangen er formentlig, at Kristian Thulesen Dahl er en mere samlende figur end Pia Kjærsgaard, lyder analysen fra valgforsker Rune Stubager Aarhus Universitet.

LÆS OGSÅ: Lektor: Økonomisk politik sender S-vælgere i DF-arme

- Mine egne tal viser, at tilliden til DF er voksende. Og så har DF lagt sig til venstre for regeringen i den økonomiske politik, hvor DF vil have en offentlig vækst frem mod 2020 på 0,8 procent, mens regeringen siger 0,6, og V siger nul. Det betyder, at DF både suger utilfredse S-SF-vælgere til sig, men nu også V-vælgere, der synes, V er for liberal i den økonomiske politik, siger Stubager og tilføjer, at DF med stor sandsynlighed formår at fastholde en del af nye vælgere frem mod ved næste valg.

- Men der er langt til valgdagen, og DF vil blandt andet blive udfordret med spørgsmål om, hvorfor de peger på Løkke som statsminister, når han vil have nulvækst, siger Stubager.

LÆS OGSÅ: 3 ud af 10 vælgere: DF kunne godt være mit parti

Målingen er bestemt ikke tilfredsstillende, siger politisk ordfører Magnus Henunicke (S):

- Jeg kan jo sagtens se, at vælgerne ikke belønner os i øjeblikket. Men vi gør det, vi mener, er det rigtige for Danmark. Så må vælgerne om to år bedømme os på, om Danmark er blevet et bedre sted, end det var, da vi kom til magten.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Kristian Thulesen Dahl (DF).

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forandret for altid? Astronaut er...
bt.dk
Hareide-kriger skadet før VM: Det,...
bt.dk
Genialt hotel-trick får folk til at...
bt.dk
Stewardesse faldt ud af fly og døde
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx