Af Lars Dinesen - 27/10-14 14:52

Danske F-16-fly har kastet 37 bomber i IrakDanske F-16-fly har kastet 37 bomber i Irak

De danske F-16-fly har siden den 16. oktober været på vingerne 50 gange i Irak på i alt 27 missioner.

storybild

(Billede: Polfoto/ENGEL JANUS)

De danske F-16-fly har været i luften mere end 50 gange i Irak, siden flyene for første gang var på vingerne den 16. oktober. Der er i alt tale om 27 missioner, og der er samlet set kastet 37 bomber. Det skriver forsvaret på sin hjemmeside.

Forsvaret oplyser, at det danske bidrag "opretholder en særdeles aktiv profil i missionen", der har til formål at bekæmpe den militante gruppe Islamisk Stat i Irak i den USA-ledede koalition.

F-16-flyene har dels deltaget i missioner, hvor flyene har været luftstøtte for tropper på jorden, mens der også har været deciderede angrebsmissioner, hvor de danske fly har skullet kaste bomber mod på forhånd definerede mål på jorden.

Ekspert: Danske F-16 flyver så højt, at risikoen for nedskydning er lav
Ekspert: Danske F-16 flyver så højt, at risikoen for nedskydning er lav

Missionerne er både foregået i det centrale og nordlige Irak, og de danske F-16-fly har været på vingerne flere gange dagligt den seneste uge.

- Vores fly og personel har arbejdet hårdt, professionelt og engageret som altid. Vi kan tydelig se, at vores missioner udgør et væsentligt bidrag til koalitionens indsats, og det kan vi være rigtig stolte af, siger generalmajor Max A.L.T. Nielsen, chef for Flyverstaben, der sammen med forsvarschef, general Peter Bartram netop har været i Irak.

Ekspert: Truslen fra terrorister i Danmark vil vokse
Ekspert: Truslen fra terrorister i Danmark vil vokse

Danmark stiller med syv F-16-fly og 140 mand i missionen. Under selve operationen i Irak har de danske fly hovedsæde i Kuwait, der grænser op til den sydlige del af det uroplagede Irak.

De syv danske F-16-fly, som er af typen Fighting Falcon, landede i Kuwait City den 5. oktober, hvorefter der gik knap to uger, før flyene første gang var i luften, da der blandt andet skulle styr på en række praktiske formaliteter.

Danske F-16-fly har bombet Islamisk Stat
Danske F-16-fly har bombet Islamisk Stat

Det var et bredt flertal i Folketinget, som den 2. oktober besluttede, at Danmark skal være med til at bekæmpe Islamisk Stat.

Islamisk Stat er også til stede i Syrien, men her skal de danske F-16-fly ikke i aktion, da Danmark ikke har sagt ja til at gå ind i det borgerkrigshærgede land.

LÆS OGSÅ: Motorcykelbande tager sagen i egen hånd: Kører i krig mod Islamisk Stat

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Alvorlig ulykke: Mand kørt på...
bt.dk
Skatteministeren afslører: Så dyrt...
bt.dk
Magnussen inden grandprix: Her kan vi...
bt.dk
David Copperfield for retten i USA...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx