Af - 31/10-16 13:55

Qvortrup: Chokmåling får DF til at stå ENDNU mere fastQvortrup: Chokmåling får DF til at stå ENDNU mere fast

Markant tilbagegang i ny vælgermåling får ikke DF til at vakle på spørgsmålet om topskat, som kan udløse folketingsvalg inden nytår. Tværtimod, vurderer politisk kommentator Henrik Qvortrup.

storybild

EU-sagen rammer DF hårdt. Partiet står i ny måling til 15,8 procnent af stemmerne mod 21,1 procent ved valget. (Billede: Scanpix/arkiv)

En chokmåling fra Voxmeter, der i dag sender DF ned på 15,8 procent af stemmerne mod 21,1 procnet ved valget sidste år, vil ikke få ikke DF til at bøje sig for Liberal Alliances ultimative krav om en topskattelettelse på fem procentpoint for alle topskatteydere. Tværtimod.

Sådan lyder analysen fra politisk kommentator Henrik Qvortrup oven på skandalen om muligt misbrug af EU-millioner.

Hver tredje DF-vælger: Thulesen har mistet troværdighed
Hver tredje DF-vælger: Thulesen har mistet troværdighed

Det kan meget vel betyde, at LA-formand Anders Samuelsen vælter regeringen inden nytår, og selv om DF står dårligt i meningsmålingerne, har partiformand Kristian Thuelsen Dahl (DF) og co. ifølge Qvortrup ingen interesse i at imødekomme Samuelsen og dermed undgå et valg.

- Når nogen analyserer sig frem til, at EU-sagen er en gave for Løkke, fordi de tror, at DF nu vil give sig på topskatten og dermed holde hånden under Løkke, er det fuldstændig langt ude, siger Qvortrup og uddyber:

- DF står midt i skandale om at have malket det EU-system, som de selv er indædte modstandere af. Skulle DF så samtidig løbe fra alle deres løfter om ikke give Samuelsen og topskatteyderne med millionindkomster en topskattelettelse på fem procentpoint og dermed miste sit image som den lille mands parti? Hvorfor i himles navn skulle man så stemme på DF? Det kommer ikke til at ske, siger han.

Pia Kjærsgaard er vred og skuffet over sjusk med EU-midler
Pia Kjærsgaard er vred og skuffet over sjusk med EU-midler

Thuelsen Dahl fastslår da også over for Ritzau, at målingen intet har ændret i forhold til DF’s afvisning af en topskattelettelse på fem procentpoint for alle indkomster.

- Mødt med et ultimativt krav fra LA om at sænke topskatten med fem procentpoint hele vejen op, så har vi sagt, at det kommer vores stemmer ikke til at hjælpe dem igennem med. Og det er fuldstændigt uændret af denne måling. Sådan vil det også være fremover.

Thulesen Dahl tilføjer, at det nu handler om at se krisen i øjnene og ved hårdt arbejde genvinde de forduftede vælgere tillid.

Qvortrup er langt hen ad vejen enig i Thuelsen Dahls diagnose.

DF-formand håber på stor politisk fremtid for Messerschmidt
DF-formand håber på stor politisk fremtid for Messerschmidt

- Thulesen Dahl undervurderede i lang tid sagen, men nu kalder han og DF det selv en krise. Nu handler det for DF om at fokusere på sine kerneværdier, for eksempel udlændingepolitikken og fortællingen om, at man den lille mands beskytter mod systemet, siger Qvortrup og tilføjer:

- Pia Kjærsgaard var i sidste uge ude og kalde EU for en rotterede. Det faldt mange for brystet, men når hun bruger den slags sprogbrug, bringer hun partiet tilbage i opposition til hele EU-systemet; dér hvor DF gerne vil være.

Morten Messerschmidt er udskrevet fra hospitalet
Morten Messerschmidt er udskrevet fra hospitalet

Det er imidlertid ingen mirakelkur at sende Pia Kjærsgaard på banen, for så længe EU-sagen er i vælgernes bevidsthed, er det ifølge Qvortrup svært for DF at trænge igennem med sine budskaber. Og sagen vil i lang tid ligge og ulme, da EU’s antisvindel-enhed, Olaf, nu efterforsker sagen.

- DF forsøgte som bekendt at lukke sagen ned ved at tilbagebetale pengene, og det kom bag på DF, at EU ikke ville tage imod dem her og nu, men insisterede på at undersøge, om der er begået svindel. Sagen hænger som en sky over dem, siger Qvortrup.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx