275 nyrekræftpatienter burde være sendt til udlandet275 nyrekræftpatienter burde være sendt til udlandet

Omkring 275 nyrekræftpatienter burde have fået tilbudt operationen, hvor de relevante lymfekirtler bliver fjernet, i udlandet, mener den kendte kræftlæge Torben Palshof.

storybild

Torben Palshof. (Billede: Polfoto)

Har du oplevet problemer med nykræftbehandling, så vil vi meget gerne høre fra dig. Du kan kontakte journalist Anders Borup Sørensen her eller journalist Maria Cuculiza her.

En lang række danske nyrekræftpatienter er urolige for, om de har fået den rette operation, efter at metroxpress har kunnet fortælle, at den kendte kræftlæge Torben Palshof måtte til Sverige for at få sin livreddende nyrekræftoperation. Ingen i Danmark magtede nemlig opgaven.

Nu sætter Torben Palshof så for første gang tal på antallet af nyrekræftpatienter, der også burde være blevet tilbudt netop den operation i udlandet, hvor de relevante lymfekirtler fjernes.

Over 100 liv kunne reddes: Dansk nyrekræft-behandling er i bund
Over 100 liv kunne reddes: Dansk nyrekræft-behandling er i bund

Han anslår i en ny redegørelse til Sundhedsstyrelsen og Regionerne, at det drejer sig om 10 procent af de cirka 530 personer, som årligt opereres for nyrekræft.

Det betyder, at omkring 275 patienter ikke er blevet behandlet efter de danske retningslinjer, siden netop den anbefaling blev tilføjet i 2009, mener Torben Palshof.

Kræftlæge: Operationer mod reglerne slår patienter ihjel
Kræftlæge: Operationer mod reglerne slår patienter ihjel


Nikki Skovby, uddannet læge fra Harvard Universitet i USA, er enig med Torben Palshof i, at patienter med spredning bør have udvidet operation.

"Den ledende medicinske database, som 90 procent universitetshospitaler normalt retter sig efter, viser, at hvis der blot er mistanke om spredning til lymferne, så skal de have udvidet lymfeoperation," siger Nikki Skovby, hvis firma Global Medical Intelligence skaffer alvorligt syge second opinion fra blandt andet Harvard University og andre førende universitetshospitaler i USA og Europa, til metroxpress.

Behandling af nyrekræft: Alle sender aben videre
Behandling af nyrekræft: Alle sender aben videre

Nyrekræftlægernes formand Frede Donskov erkender at ingen ved, hvor mange lymfer patienter med spredning har fået fjerner, men finder de danske retningslinjer overholdt.

”De danske retningslinjer er ens med de europæiske og amerikanske. Hvis der før eller under operation er mistanke om lymfemetastaser, opdaget på CT eller under operation, bør disse fjernes, hvis det er teknisk muligt,” siger han til metroxpress.

"Jeg stolede for blindt på dansk nyrekræft-behandling"

Du kan læse mere om Frede Donskovs holding til striden om danske nyrekirurgers behandling af spredning til lymfer her.

Du kan også læse hele Torben Palshofs redegørelse her.

LÆS OGSÅ: Hver tredje nyrekræftpatient bliver opereret for sent

LÆS OGSÅ: Formand for nyrekræftlæger: Danske nyrekirurger kan ikke levere det bedste

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand fundet bevidstløs efter brand...
bt.dk
Kendt dansk rigmandsdatter scorer...
bt.dk
Kronprins Frederik om udsigten til at...
bt.dk
Blev enkemand som 38-årig: Nu er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx