Af - 22/09-15 21:40

Denne teknik fik folk til at vaske hænder på hospitalerneDenne teknik fik folk til at vaske hænder på hospitalerne

Sæbeautomaten er med på en lytter, når patienterne og personalet går på toilettet på Hvidovre Hospital.

Bildstrecke im Grossformat »

Hvor lang tid bipper 'Sanalert', hvis du IKKE vasker fingre, og hvor mange toiletter har man testet teknologien på på hospitalerne? Få svar her.

Hvordan får man folk til at vaske hænder?

Svaret er 'Sanalert'. Det er navnet på en sæbebeholder, der i flere testforsøg har fået fordoblet antallet af patienter og pårørende, som vasker hænder på Rigshospitalet, Hvidovre Hospital og Køge Sygehus.

'Sanalert' er udstyret med en elektronik, der er i stand til at identificere lyden af et toilet, der skyller ud. Først blinker et lys i ti sekunder, og derefter bipper 'Sanalert', indtil man har taget sæbe på sine hænder.

- Det har haft en kæmp effekt på håndhygiejnen hos patienter og pårørende. Vi kan lave mange ting på Rigshospitalet, men det elementære skal være på plads, såsom at fjerne smitterisici, og her er god håndhygiejne væsentlig, siger Hasse Møller-Sørensen, der er klinikchef på Rigshospitalet og leder på forsøget.

Sådan skal du IKKE tørre dine hænder: Dette tip vil overraske dig
Sådan skal du IKKE tørre dine hænder: Dette tip vil overraske dig

Det er et mindre firma, 'Nobak', der står bag 'Sanalert'. 'Nobak' står for 'No bakteria', og firmaet har kun har få år på bagen. Direktør og medejer, Lars Forsberg, har et godt bud på, hvad der motiverer folk til at vaske hænder:

- Det er jo pinligt at møde oversygeplejersken, når du kommer ud fra toilettet, og hun så kan høre, at det bipper fra badeværelset, fordi du ikke har vasket hænder, siger Lars Forsberg.

'Sanalert' bipper lige så højt som en selealarm i en bil, men til at begynde med bipper den blødt og udvikler sig herefter mere og mere insisterende. Han garanterer, at man i stille kontormiljøer vil kunne høre 'Sanalert''s sladre om manglende håndvask gennem døren.

Kan du godt lide at læse om iværksættere med succes, og vil du opdateres om emnet, så like MX Penge på Facebook

Men selvom 'Sanalert's sladren har virket på hospitalerne, har både Rigshospitalet og Køge Sygehus, som er færdige med testene, ikke beholdt de testede sæbedispensere.

- Vi har ikke beholdt nogle 'Sanalert', men vi vil meget gerne have dem. Vi har budt ind til Region Hovedstaden med, at vi gerne vil være med i den første bølge til at få dem installeret, siger Hasse Møller-Sørensen fra Rigshospitalet.

Lars Forsberg er ligesom Hasse Møller-Sørensen godt klar over, at det er et spørgsmål om økonomi:

Man tester, og resultaterne er gode, men man køber ikke. Det er vi selvfølgelig ærgerlige over, men det er et spørgsmål om, hvad politikerne vil give penge til.
Det siger Lars Forsberg.

Snavsede børnefingre koster millioner
Snavsede børnefingre koster millioner

Hør hvordan det lyder, når 'Sanalert' afslører, at du ikke har vasket hænder.

LÆS OGSÅ: Ung iværksætter: Nye studieregler er en spændetrøje

LÆS OGSÅ: Dansk teenager med utraditionel idé: Tjener penge på at "ødelægge" dyre sko

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx