01/10-14 20:27

Milliardsvindel via Danmark mistænkt for at finansiere terrorMilliardsvindel via Danmark mistænkt for at finansiere terror

Det danske register med CO2 kvoter har været centralt omdrejningspunkt i milliardsvindel i Italien. Svindlen mistænkes for at være brugt til finansiering af terror. Det afslører dr.dk's Undersøgende Databaseredaktion.

En bunke dokumenter fundet i en grotte mellem Afghanistan og Pakistan har startet en sag i Italien om svindel med CO2-kvoter i milliardklassen. Ikke alene er en række personer mistænkt for at havde snydt de italienske skatteborgere for 8,5 milliarder kroner.

Pengene er også mistænkt for blandt andet at have finansieret terror. Og så er svindelnummeret foregået via Danmark.

En gennemgang dr.dk’s Undersøgende Databaseredaktion har foretaget af alle handler i sagen viser, at kvotekonti i Danmark er blevet brugt til at svindle for 8,5 milliarder kroner. Penge burde være betalt i moms til den italienske stat, men er i stedet havnet i lommerne på mindst 38 personer, der er anklaget i den omfattende sag.

Den italienske avis Corriere dela Serra har afsløret, at dokumenter fra svindelsagen blev fundet under en fælles britisk-amerikansk antiterroroperation mod Taleban i grænseområdet mellem Afghanistan og Pakistan.

Derfor kan dit hårdkogte æg være umuligt at pille
Derfor kan dit hårdkogte æg være umuligt at pille

De italienske myndigheder blev orienteret om, at svindlen kan være brugt til terrorfinansiering, ved et møde mellem den britiske efterretningstjeneste og politimyndigheder fra en række andre europæiske lande.

- Her fortalte de ifølge mine kilder, at dokumenterne, der blev fundet i grotten, peger på, at de penge, der er svindlet for i denne sag, kan være brugt til at finansiere terrorisme, siger journalist Giuseppe Guastella fra avisen Corriere della Sera til DR Nyheder.

Avis: USA-agentur vil have CO2-reduktion på 30 procent
Avis: USA-agentur vil have CO2-reduktion på 30 procent

En britisk statsborger af pakistansk oprindelse er efterlyst som bagmand. Derudover efterforskes 37 andre personer i sagen. Heraf er de 11 personer endnu ikke fundet og er derfor eftersøgt i sagen.

Under operationen mod et Taleban-skjulested fandt amerikanske og britiske efterretningsfolk dokumenter vedrørende bagmanden og flere italienske skuffeselskaber, der indgik i den omfattende svindel.

Firma propper alger i dit vaskemiddel
Firma propper alger i dit vaskemiddel

Af dokumenterne fremgik navnet på et firma med adresse i Milano: SF Energy Trading. Firmaet blev kontrolleret af den britisk-pakistanske bagmand. Firmaet var helt centralt i svindlen der foregik ved handel med CO2-kvoter.

Selv om handlerne primært er foregået via det danske kvoteregister, er det ikke den danske stat, der er blevet snydt i momssvindlen. Det Milano-baserede firma SF Energy Trading brugte det danske kvoteregister til at få adgang til at handle med kvoter, men selve handlerne er sket mellem blandt andet Tyskland, Holland, Storbritannien og andre italienske firmaer.

Her er verdens koldeste sted - og dét er koldt!
Her er verdens koldeste sted - og dét er koldt!

Svindlen har først og fremmest ramt den italienske statskasse.

En af de kvotehandlere, der indgik i handlerne med SF Energy Trading, var indregistreret i Danmark under navnet Avni Hysenaj på den falske adresse Engebolden 26 i Hvidovre.

Denne kvotehandler med falsk adresse i Hvidovre har stået for op mod en tredjedel af handlerne med det italienske, svindelmistænkte firma. Manden med den falske Hvidovre-adresse købte primært sine kvoter i Tyskland, inden de blev solgt videre til Italien.

Det danske kvoteregister har været åbent for handler med CO2 siden 2008. I 2012 blev der strammet op på muligheden for at registrere sig, således at det danske kvoteregister ikke længere er platform for kvotehandel. Den omfattende svindel i den italienske sag stod på i årene 2009-2010, men er først nu kommet frem. Anklageskriftet er dateret den 15. september 2014.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Føles som sommer: 25 grader og sol...
bt.dk
Årets hidtil dyreste hussalg: Så...
bt.dk
'Har du også prøvet at begå klassisk...
bt.dk
Medie: Nye detaljer afsløret om...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx