Af Birger A. Andersen - 22/05-17 17:25

Dømt for voldtægt af kondiløber: Sov normalt med sin morDømt for voldtægt af kondiløber: Sov normalt med sin mor

»Jeg vil helst gerne hjem til mine forældre, for vi skal snart have konfirmation og barnedåb. Jeg vil helst gerne hjem,« lød det i Københavns Byret.

storybild

Den 38-årige kvinde blev tirsdag 16. august 2016 overfaldet på Østerbro i København. Kvinden blev fundet ved Sporsløjfen, der ligger ved banelegemet ved Nordhavn og sportsklubben B93's udendørs træningsanlæg omkring kl. 15, tirsdag eftermiddag. Politifolk med hunde gennemsøgte efterfølgende området minutiøst i jagten på spor af gerningsmanden. (Billede: Scanpix/ Ida Guldbæk Arentsen)

Sådan lød det mandag eftermiddag fra en 30-årig mand fra Grønland, da han som tiltalt i Københavns Byret fik mulighed for at få det sidste ord, inden nævningetinget trak sig tilbage for at afgøre hans skæbne.

Kort inden havde retten fundet ham skyldig i fuldbyrdet voldtægt og drabsforsøg mod en 38-årig kondiløber i august sidste år i et øde område på Østerbro i København. Og retten syntes ikke, at han skulle have lov til at komme hjem til sine forældre i Grønland med det samme.

Den 30-årige Axel Otto Berthel Paaviannguaq Christiansen blev idømt forvaring på ubestemt tid. Det stemte samtlige dommere og nævninger for.
I sin afsluttende procedure havde anklager Søren Harbo fra Københavns Politi blandt andet henvist til, at der burde udmåles en tidsubestemt straf på forvaring til den dømte. Især med henvisning til, at der ifølge mentalundersøgelsen af den 30-årige vil være risiko for, at han på grund af sin afvigende personlighed med psykopattræk vil begå ny alvorlig, personfarlig kriminalitet.

Et år efter makabert bandedrab er gerningsmand på fri fod
Et år efter makabert bandedrab er gerningsmand på fri fod

»Konklusionen er klokkeklar: der er høj risiko for, at han ville kunne begå ny alvorlig, personfarlig kriminalitet og frembyder væsentlig fare for andres liv, legeme , helbred eller frihed,« lød det fra anklageren.

Den 30-årige mand overfaldt og mishandlede den 38-årige kondiløber i forbindelse med, at han for tredje gang var rejst fra Grønland til København for at modtage behandling for en nyresygdom på Rigshospitalet.

I forbindelse med sagen har retten fået oplyst hans opvækst under svære betingelser i Grønland. Han flyttede som dreng næsten årligt rundt til en by eller bygd, på grund af hans fars arbejde som lærer. Hjemmet var præget vold, skænderier og alkoholmisbrug, og som otte-årig kom han på børnehjem.

Han har ifølge mentalundersøgelsen altid været meget genert og har haft svært ved at etablere og fastholde venskaber med andre. Han er den yngste af seks søskende, og er som voksen blevet boende sammen med sine forældre. Særligt sin mor er han meget knyttet til, og det bliver i mentalerklæringen beskrevet som "unaturligt tæt - grænsende til infantilt". Blandt andet fordi han som regel ligger og sover op ad hende.

Han har aldrig været samlevende med en kvinde, men har haft omkring 10 kæresteforhold, hvoraf det længsvarende fik en varighed på omkring to år. Han havde senest en kæreste i 2009.

Som 19-årig begyndte han at få et misbrug af alkohol og hash.

Ifølge mentalundersøgelsen har han nedsat dømmekraft, og selvbilledet er forvrænget og i betydelig grad afhængigt af andres ledelse. Han beskrives som umoven og svært afvigende med tegn på egentlig psykopati med høj risiko for fornyet, personfarlig kriminaltiet. Blandt andet fordi han synes kun at have yderst begrænset indsigt i andres tanker og følelser, ligesom han vurderes til at være ansvarsfralæggende og manipulerende.

To vakse kvinder stoppede tobaksrøveri på tankstation
To vakse kvinder stoppede tobaksrøveri på tankstation

Den 38-årige kondiløber blev tirsdag 16. august sidste år overfaldet på Østerbro i København. Kvinden blev fundet liggende ved Sporsløjfen, der ligger ved banelegemet ved Nordhavn og sportsklubben B93's udendørs træningsanlæg omkring kl. 15, efter at hun ni timer tidligere var blevet slået ned og udsat for fuldbyrdet voldtægt i de tidlige morgentimer.

At hun overlevede den brutale voldtægt og mishandling, kan hun takke sine pårørende for, som ledte efter hende. Da kvinden blev fundet liggende på maven kun iført en bh og en enkelt af sine løbesko, var hun bevidstløs, forfrossen og med meget lav puls.

Hun nåede bagefter at være indlagt i knap to måneder på først Rigshospitalet og så Hvidovre Hospital, inden hun i ca. fem måneder gik til daglig genoptræning og behandling på Center for Hjerneskadede. Hun er nu i beskedent omfang begyndt at genoptage sit arbejde som internatinationelt forsker.

Hundelufter trampet ihjel af jysk ko
Hundelufter trampet ihjel af jysk ko

Den 30-årige gerningsmand blev også dømt til at betale sagens omkostninger, herunder 87.000 kr. til sin beskikkede forsvarer. Han skal også betale 153.040 i erstatning for svie, smerte og tort til den 38-årige kondiløber. Hun har via sin advokat taget forbehold for yderligere krav, når eksempelvis tabt arbejdsfortjeneste og nedsat arbejdsevne er blevet opgjort.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet har klar besked til tre...
bt.dk
Demokraterne sagsøger Rusland, Trumps...
bt.dk
Bruuns klumme: Hvorfor først nu, Wenger?
bt.dk
En af verdens bedste fodboldspillere...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx