Af - 28/08-14 07:26; Opdateret: 28/08-14 12:57

Frygtet kønssygdom spredes hurtigt – unge piger rammesFrygtet kønssygdom spredes hurtigt – unge piger rammes

Den frygtede sex-sygdom gonoré plager ikke længere fortrinsvis homoseksuelle, men spreder sig hastigt blandt heteroseksuelle unge, som dyrker sex uden kondom.

storybild

- I 1980’erne var voldsomt mange smittede, og det kan man frygte sker igen. Der må komme styr på det, siger afdelingslæge og ansvarlig for overvågning af gonoré Susan Cowan. (Billede: Polfoto/Genrefoto)

Tilbage i 2003 blev 227 mænd og 31 kvinder diagnosticeret med gonoré. Til sammenligning fik hele 602 mænd og 239 kvinder i 2013 fik diagnosen, og især stiger andelen af smittede kvinder og piger under 19 år.

Således fik flere teenage­piger end teenagedrenge i fjor via sex overført den såkaldte gonokok-bakterie, der ofte giver en modbydelig svie, når man tisser – især hos mænd. I få, grelle tilfælde kan den gøre kvinder sterile.

Ny tampon kan forebygge HIV
Ny tampon kan forebygge HIV

Her er verdens sikreste kondom: Du kan IKKE blive syg ... eller gravid
Her er verdens sikreste kondom: Du kan IKKE blive syg ... eller gravid

Susan Cowan, der er afdelingslæge og ansvarlig for overvågningen af gonoré på Statens Serum, Institut betegner udviklingen ‘bekymrende’.

- I 1980’erne var voldsomt mange smittede, og det kan man frygte sker igen. Der må komme styr på det, siger hun.

- Gonoré er ligesom klamydia sluppet ind i de kredse, hvor heteroseksuelle unge dyrker meget kondomløs sex. De må sørge for at bruge kondom – og hvis ikke de kan finde ud af det – ikke holde sig tilbage fra at blive testet ofte, så de ikke spreder bakterien, opfordrer hun.

EU tjekker dine kondomer efter i gummiet
EU tjekker dine kondomer efter i gummiet

Derfor giver kondomer falsk tryghed
Derfor giver kondomer falsk tryghed

Hun siger, at det ikke er risikoen for sterilitet, der bekymrer hende mest.

- For det forekommer uhyre sjældent. Bekymringen er, at antallet af smittede stiger, og at en resistent udgave af gonoré skulle dukke op herhjemme, siger hun.

Hun fortæller, at i eksempelvis Asien, hvor ikke få danske mænd finder sexpartnere af begge køn – findes resistente og særdeles sejlivede gonoré-udgaver, som overlever sågar barske antibiotika-kure. Dermed er de umulige eller uhyre vanskelige at slå ned.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand alvorlig kvæstet i bilulykke
bt.dk
Tusindvis af pendlere tages som...
bt.dk
Vil undgå katastrofen: Magnussen og...
bt.dk
Se listen: Får du mere eller mindre i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx