23/02-14 08:13; Opdateret: 23/02-14 08:27

Koks hos kommunen: Kærester får tre forskellige svarKoks hos kommunen: Kærester får tre forskellige svar

I det ene brev til borgeren skriver kommunen direkte, at den ikke ved, hvordan loven virker.

storybild

(Billede: Polfoto)

For halvanden måned siden trådte en ny lov i kraft om, at samlevende skal forsørge hinanden på samme måde som ægtefæller. Derfor afhænger kontanthjælpen nu af, hvad samleveren tjener.

Men kommunerne har svært ved at forstå loven og især den overgangsordning, politikerne har vedtaget for 2014, skriver Avisen.dk.
Det betyder, at kontanthjælpsmodtagere i nogle kommuner ikke får en krone fra 1. januar, selvom de har ret til halv kontanthjælp i hele 2014.

Sagen i Herning handler om, hvor meget en samlever til en kontanthjælpsmodtager må have i kapitalpension, før kæresteparret skal spise den op.

Borgerens samlever har en kapitalpension på over 200.000 kroner, og kommunen læser loven sådan, at de skal leve af pensionsopsparingen fra 1. januar i år. Borgeren får derfor under en halv kontanthjælp, hvilket får borgeren til at klage.

Efter klagen ændrer kommunen afgørelsen og giver 3000 kroner mere i kontanthjælp det næste halve år. I sidste uge dumper så et nyt brev ind hos borgeren. Kommunen har fortrudt og giver nu den lave sats og har sendt sagen til Ankestyrelsen for at få en endelig afgørelse. Her vil det tage over et halvt år at få svar.

I Herning Kommune siger beskæftigelseschef Carsten Lagoni, at han sagtens kan forstå borgerens frustration over at få tre forskellige svar på halvanden måned.

- Vi anerkender, at det kan være, at vi ikke er dygtige nok. Men i lovgivningen om samlevende synes vi dog, at der har været så mange uklarheder, at det er dem og ikke vores evner, der er den primære årsag til, at borgere kan opleve ikke at få et tydeligt, konkret og hurtigt svar, siger han.

Carsten Lagoni kritiserer både selve lovgivningen og embedsmændene i Arbejdsmarkedsstyrelsen.

- Når man laver lovgivning, der er svær at omsætte i praksis, ville det være rigtigt dejligt, hvis de i Arbejdsmarkedsstyrelsen kunne være præcise i de eksempler, de giver, siger han.

Til Avisen.dk oplyser Arbejdsmarkedsstyrelsen, at loven om pensionsformue først får betydning for kontanthjælpsmodtagere fra 1. juli, og til den tid kun med halv virkning og kun for pensioner på over 100.000 kr. Det betyder, at Herning-borgeren faktisk har fået en forkert afgørelse og burde have højere kontanthjælp.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

LIGE NU: Dykker meldt savnet...
bt.dk
Chefforhandler: 'Vi ved alle sammen,...
bt.dk
Populært fransk turistmål evakueret
bt.dk
Politiet advarer bilister i landsdel:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx