Af - 21/07-16 12:05; Opdateret: 21/07-16 12:27

Kødædende flue sværmer faretruende tæt på DanmarkKødædende flue sværmer faretruende tæt på Danmark

I Sydsverige har de opdaget en større forekomst af en invasiv, kødædende flue, som kaldes 'kisteflue', fordi den spiser fordærvet kød. Det er en flue, vi bestemt ikke vil have heroppe, siger ekspert.

Bildstrecke im Grossformat »

På latin hedder fluen 'Megaselia Scalaris', imens den i folkemunde har et andet og mere makabert navn: kisteflue.

Navnet har den seksbenede flyver fået, fordi den spiser fordærvet kød og ofte findes på lig, der har ligget længe eller i kister - også selvom de er begravet flere meter under jorden.

Din morgenkaffe er i fare: Se her hvorfor
Din morgenkaffe er i fare: Se her hvorfor

I den sydsvenske by Kallinge i Blekinge - som kun ligger cirka 200 kilometer fra Danmark - har man den seneste tid observeret en ubehagelig stor - og større end normal - forekomst af den kødædende flue. Noget, man ikke er begejstret over.

- Det er en flueart, som vi ikke vil have i Sverige. Den er ikke bare en plage for dyr, men kan også gå efter mennesker og lægge æg i åbne sår, hvilket kan give infektioner, siger Yngve Brodin, flue- og myggekspert på Naturhistoriska riksmuseet i Sverige, til nyhedsbureauet TT ifølge metro.se.

Lever normalt i subtropisk klima

Fluerne, som normalt trives i varmt og fugtigt klima, er i år detekteret i seks lejligheder i den sydsvenske by. Sidste år var det i tre lejligheder.

Hvorfor fluerne er kommet til kolde Skandinavien vides ikke med sikkerhed. En forklaring, hvilket er den man frygter mest, er, at fluen kan have udvidet sit habitat som følge af klimaforandringerne. En anden, og noget mere gruopvækkende, er, at kistefluerne er kommet hertil 'parasitisk':

- Det specielle ved kistefluen er dens brede fødepræferencer. Den kan godt finde på at suge saft og proteiner fra åbne menneskesår. Og hvis den samtidig lægger æg, kan man få en parasitisk larve, der lever inde under huden. Og på den måde kan de måske transporteres med hjem, fortæller Jes Aagard, naturvejleder i Naturstyrelsen, til metroxpress.

Argh! Danmark invaderet af myg - sådan undgår du de irriterende bæster
Argh! Danmark invaderet af myg - sådan undgår du de irriterende bæster

Er man så uheldig, at kistefluen lægger æg i et åbent sår, og der kommer larver ind under huden, kan og vil det højst sandsynligt resultere i en betændt reaktion.

Har man først fået fluen indendørs, er det enormt svært at slippe af med den igen, lyder det fra eksperterne.

Ifølge Yngve Brodin er det altafgørende at finde larverne i god tid, da de typisk vil være kilden til nye kuld. Dog kan det være svært at finde dem, fordi de typisk gemmer sig i afløb og vandrør, hvilket kan være svære at komme til.

Malariamyggen kommer til Danmark
Malariamyggen kommer til Danmark

Ifølge Jes Aagaard kistefluen herhjemme er blevet observeret i lignende situationer som i Sydsverige.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx