Læger kaster lykkepiller efter børn og ungeLæger kaster lykkepiller efter børn og unge

Praktiserende læger udskriver langt over halvdelen af førstegangs-recepterne på lykkepiller til børn og unge. Det er ikke bare i strid Sundhedsstyrelsens vejledning, men kan have 'katastrofale' følger, siger patientforening.

storybild

Hovedparten af de børn og unge, der kommer på lykkepiller, får ordineret pillerne af deres egen læge. Det er i strid med Sundhedsstyrelsens vejledning. Og ikke nok med det: En stor del af lykkepillerne er slet ikke godkendt til børn og unge under 18 år. (Billede: polfoto/arkiv)

Lykkepiller har så mange alvorlige bivirkninger, at de kun skal udskrives til børn og unge under 18 år af speciallæger i børne- og ungdomspsykiatri. Det har Sundhedsstyrelsen skrevet i sine vejledninger siden 2004. Men dem ser de praktiserende læger øjensynligt stort på. Hele 58,7 procent af førstegangs-recepterne på lykkepiller til børn og unge blev i 2010 udskrevet af praktiserende læger, viser en opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen.

Lykkepiller til unge er kørt helt af sporet
Lykkepiller til unge er kørt helt af sporet

Kendte læger i krig over lykkepiller
Kendte læger i krig over lykkepiller

Omfanget ryster landsformand for Sind Knud Kristensen.

- Det kan have katastrofale følger. Vi har set eksempler på, at unge begår selvmord, fordi de fået lykkepiller, siger han og tilføjer, at Sundhedsstyrelsen bør skride til handling og leve op til sin tilsynspligt med lægerne:

- Der er jo en grund til, at Sundhedsstyrelsen har udstedt vejledningen. Kan lægerne ikke forstå det, må man skride til skrappere midler og indføre et forbud mod, at de kan udskrive lykkepiller til børn og unge.

Mindst 43 danskere rapporteret døde af lykkepiller
Mindst 43 danskere rapporteret døde af lykkepiller

Også Jan B. Kristensen, klinikchef på Psykiatrisk Center Glostrup og bestyrelsesmedlem i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab, finder omfanget 'bekymrende':

- Lykkepiller børn kun udskrives til børn og unge efter en grundig udredning hos en børne- og ungdomspsykiater. Medicinen bør være sidste udvej.

Mette blev afhængig af sine lykkepiller
Mette blev afhængig af sine lykkepiller

Formand for Bedre Psykiatri Ebbe Henningsen frygter, at tallene er et udtryk for, at mange børn ikke får psykologhjælp, men strander på afhængighedsskabende lykkepiller.
- Vi skal altså huske på, at vi har med børn at gøre, som risikerer at indlede en lang medicinsk karriere på medicin, inden de er gået ud af folkeskolen, siger han.

Men tallene er ikke så graverende, som de umiddelbart ser ud, mener formand for de praktiserende læger Bruno Melgaard Jensen:

2 ud af 3 unge får kun bivirkninger af lykkepiller
2 ud af 3 unge får kun bivirkninger af lykkepiller

- Sundhedsstyrelsens retningslinjer er til for at blive overholdt. Det gør jeg selv, og det vil jeg også opfordre mine kollegaer til at gøre. Men man jo ikke kan se af tallene, hvor ofte den praktiserende læge har konsulteret en børnepsykiater, inden recepten er blevet udskrevet.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Afrikaneres vilde VM-drøm: Vil bruge...
bt.dk
Hans Pilgaards store drøm går i...
bt.dk
Tori lever som voksen-baby: Har endda...
bt.dk
Megastjerne afslører ubehagelig...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx