Af - 16/12-16 04:00

Børnehave afviser fireårig på grund af diabetesBørnehave afviser fireårig på grund af diabetes

Mattias’ private børnehave ville ikke have ham, efter han fik diabetes. Det er ikke ulovligt, men det bør det være, mener en række organisationer

storybild

Den 2. juni fik Bettina Blis et opkald, hun aldrig glemmer. Hendes kone var blevet bedt om at hente deres fælles søn Mattias på fire år i hans børnehave, fem minutter efter hun havde afleveret ham.

“Vi fik at vide, at børnehaven ikke ville give ham behandling for hans diabetes, og de kunne derfor ikke tage ansvaret for ham. Det var frygteligt. Vi forstod ingenting, og det gjorde Mattias heller ikke. Hele vores verden brød sammen”.

Handicappede rammes af kontanthjælpsloftet
Handicappede rammes af kontanthjælpsloftet

Mattias’ mødre klagede til kommunen, men fik at vide, at fordi børnehaven Sunrise International Preschool, hvor Mattias gik, var en privat pasningsordning, måtte de gerne afvise ham.

I Diabetesforeningen har rådgivningskonsulent Tina Linaa hjulpet familien med sagen:

“Det var en ulykkelig situation, som er dybt beklagelig, uetisk og diskriminerende”, siger hun og fortæller, at man i diabetesforeningen har en oplevelse af, at sagen ikke er enestående.

Løkke vil tage penge fra studerende som Charlotte
Løkke vil tage penge fra studerende som Charlotte

“Vi hører om mange sager især på skoler, men også på institutioner, hvor det er svært for forældre at få personalet til at tage det fornødne ansvar, og mange oplever også at blive mødt med tilbageholdenhed og armene over kors, når de leder efter pasning til deres børn.”

Hør Mattias mødre fortælle om sagen her:

Diabetes defineres ifølge FNs konvention som et handicap, og næstformand i Danske Handicaporganisationer, Sif Holst, finder forløbet meget problematisk.

“Du har ikke nogen beskyttelse mod diskrimination mod handicap i dag. Heller ikke selv om man er et barn.”

Institut for Menneskerettigheder har netop udgivet en rapport, der viser, at Danmark er det eneste land i Skandinavien, som ikke har et generelt forbud mod diskrimination på grund af handicap.

Handicappede frygter SU-besparelse: De rammer helt skævt
Handicappede frygter SU-besparelse: De rammer helt skævt

“Vi har desværre en fornemmelse af, at der er rigtigt mange private børneinstitutioner og skoler, der uden videre siger nej tak til børn med særlige behov”, siger ligebehandlingschef i Institut for Menneskerettigheder Maria Ventegodt Liisberg og påpeger, at det selvfølgelig kan være nødvendigt med ekstra ressourcer for at skoler kan rumme børn med handicap.

“Det er meget enkelt at gøre noget ved diskriminationen af handicappede. Vi skal indføre et forbud ligesom man kender det i forhold til køn og race, og så skal man kunne klage til ligebehandlingsnævnet”.

Sunrise International Preeschool har oplyst til metroxpress, at de har for travlt til at svare på spørgsmål på nuværende tidspunkt.

Politisk flertal vil forbedre handicapfamiliers vilkår
Politisk flertal vil forbedre handicapfamiliers vilkår

DF og Radikale: Vi skal se på et forbud

Socialordfører for De Radikale Marianne Jelved mener, det er uaceptabelt, at et privat pasningstilbud kan afvise et barn, fordi han har fået konstateret diabetes.

“Vi arbejder for at få et forbud af diskrimination mod handicappede”, fortæller hun.

Handicapordfører for Dansk Folkeparti, Karina Adsbøl,
mener også, at sager som den om Mathias viser, at der er brug for, man undersøger, hvad der kan gøres lovmæssigt på område, så handicappede ikke diskrimineres.

Danskerne mener: Alle må bruge handicaptoilettet
Danskerne mener: Alle må bruge handicaptoilettet

Derfor har hun indkaldt Børne- og socialministeren til en forespørgselsdebat i folketingssalen hvor ministeren skal redegøre for, hvad der skal til for at indføre et generelt forbud af diskrimination af personer med handicap og spurgt ind til, om regeringen vil gøre det muligt at klage over diskrimination på grund af handicap, fortæller Karina Adsbøl.

Ifølge en SFI-rapport fra 2013 har 23 procent af alle personer med en større fysisk funktionsnedsættelse oplevet at blive udsat for diskrimination på baggrund af deres funktionsnedsættelse. For personer med større psykiske funktionsnedsættelser er det knap hver tredje.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Teenager dræbt i arbejdsulykke
bt.dk
Dansk tennis-komet tager kæmpe-skalp
bt.dk
DF-top: Messerschmidt vil gøre...
bt.dk
Kim Larsens søn var bange for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx