Af - 03/06-15 11:43

Ung politiker: Jeg har kæmpet med depression hele mit livUng politiker: Jeg har kæmpet med depression hele mit liv

Den unge SF'er Teis Volstrup fortæller ærligt om, at han har kæmpet med depressive tendenser gennem hele sit liv - og stadig gør det.

storybild

- Op med humøret. Du har da ikke problemer.

Det har Teis Volstrup (SF) ofte fået at vide, når han fortalte folk, at han havde det dårligt.

Han ser nemlig altid så glad ud. Han har en god familie, som han holder af, får gode karakterer og er politisk aktiv. Det går jo godt. Alligevel har de depressive tendenser altid fulgt ham. Og det gør det stadig ind imellem.

- Verden krøller sig bare sammen om én. Man får lyst til at skrige ud til verden, at man har det rigtig dårligt, siger Teis Volstrup til metroxpress.

Rasmus tøvede med at søge psykologhjælp
Rasmus tøvede med at søge psykologhjælp

- Fuldstændig uden at vide det, bliver du ked af det. Og du kan ikke forklare hvorfor. Det giver en følelse af afmagt, og man føler sig unormal, forklarer han.

Teis Volstrup kunne have sygedage væk fra skolen, hvor han slet ikke havde lyst til at forlade sit værelse, og det stod på i mange år. Men han blev først rigtig bevidst om, at det var depressionsligende, da han kom i gymnasiet som 17-årig.

Københavnere kan nu få gratis psykologrådgivning
Københavnere kan nu få gratis psykologrådgivning


Her var der en psykolog, som var frit tilgængelig. Og efter et tilløb, fik Teis Volstrup en tid. Det var dét, der gjorde, at det ikke gik helt skævt.

- Jeg kunne gå direkte til en psykolog på mit gymnasium, og det var gratis. Jeg skulle ikke først snakke med min læge eller mine forældre, siger den nu 27-årige Teis Volstrup.

Psykologen gav ham redskaber til at håndtere det, og til at acceptere det som en del af sig selv.

MX-læsere donerer penge til Signe og hendes mor
MX-læsere donerer penge til Signe og hendes mor


I dag har han det godt. Så godt, at han tør stå frem med sin sårbarhed.

- Det vigtigste for mig er at være med til at bryde et tabu. Det er svært at stille sig op og sige, at man er psykisk sårbar. Men gør man ikke det, så kommer vi som samfund ikke videre fra at se psykiske sårbarheder som et tabu.

Men han har nu også et andet formål med at fortælle om sin sygdom. Han stiller op til Folketinget for SF i Nordsjælland, og sammen med formand for SF Pia Olsen Dyhr præsenterer han onsdag et forslag om at afsætte 100 mio. om året til gratis psykologhjælp til unge mellem 15 og 25 år.

Hvorfor skal det kun være til unge under 25 år?

- Hvis vi skal starte et sted, skal vi have fat i det tidligt, inden problemet vokser sig for stort, siger han.

Kendisblogger: Christopher hjalp mig over spiseforstyrrelse
Kendisblogger: Christopher hjalp mig over spiseforstyrrelse


Der er allerede offentligt tilskud til psykologhjælp. Hvorfor skal det offentlige betale for det hele?

- For at hænge sammen som samfund skal vi have de mest velfungerende mennesker. Og det vil koste en halv million per kommune, så det her er et billigt tiltag, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx