Af SINE BACH JAKOBSEN - 11/05-17 04:00

Læge: Tatoveringer er tikkende giftbomberLæge: Tatoveringer er tikkende giftbomber

Andelen af danskere, der har tatoveringer, er steget markant de senere år. Det bekymrer hudlæge, som advarer om, at farverne aldrig kommer ud af huden igen.

storybild

Modelfoto (Billede: Scanpix/Iris)

»Tikkende giftbomber« kalder hudlægen Yael Adler, aktuel med bogen ‘Under huden’, de tusser, som stadig flere danskere får.

I 2009 havde 12 procent en eller flere tatoveringer. I dag er det 20 procent af danskerne, viser en undersøgelse, YouGov har foretaget for BTMX.

»Når farverne først er sprøjtet ind i huden, kommer de aldrig ud igen. Ingen af vores organer kan nemlig fordøje farverne, der kan indeholde alverdens tungmetaller og giftstoffer,« siger hun.

Hun ser flere reaktioner på tatoveringer på sin klinik i Berlin og har haft patienter med tatoveringer, som udviklede modermærkekræft.

Her hylder københavnske Daniel Paradise-deltager med tattoo
Her hylder københavnske Daniel Paradise-deltager med tattoo

»Vi bliver hver dag udsat for rigtig mange giftstoffer. Du ved aldrig, hvilken der vil give dig kræft eller immunsygdomme,« siger hun.

Overlæge Jørgen Serup, chef på Bispebjerg Hospitals Tatoveringsklinik, er enig i, at den sikre vej er helt at undgå tatoveringer. Men for mange har tatoveringen en stor social betydning.

»De, der gerne vil have en tatovering, er ofte ligeglade med sundhedsrisikoen, fordi de er så motiveret for at få den. Det fortæller også, hvor meget det betyder for dem,« siger han.

Ny undersøgelse: Det synes kvinder i virkeligheden om tatoverede mænd
Ny undersøgelse: Det synes kvinder i virkeligheden om tatoverede mænd

I forhold til antallet af danskere, som har tatoveringer, er det da også meget få, der ifølge professoren har egentlige medicinske problemer.

»I forhold til at stå på ski, løbe maraton eller køre motorcykel, som folk også gør af lyst, så er en tatovering ingen væsentlig risiko,« siger Jørgen Serup, som dog opfodrer til, at man undersøger, om man er i specifik øget risiko for komplikationer, før man lægger sig under nålen.

LÆS OGSÅ: Danske tatovører advarer mod tattoo-trick, der skjuler strækmærker

LÆS OGSÅ: 17-årige Manja laver hjemmelavede tatoveringer på sig selv og sine venner

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Over en million danskere ramt i...
bt.dk
Charles og mor fanget i sjælden...
bt.dk
Haas-chef om Magnussen: 'Kevin er et...
bt.dk
Markant profil i hårdt angreb på sit...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx