Af - 03/03-14 07:00

Ekspert: Derfor slutter HA og Satudarah fredEkspert: Derfor slutter HA og Satudarah fred

Et fredsmøde mellem Hells Angels og Saturdarah MC endte i går en uge lang og blodig konflikt, som ifølge ekspert kunne have udviklet sig til en ny rockerkrig. En krig, som ingen af de to parter er interesserede i.

storybild

(Billede: Polfoto)

Natten til den 23. februar gik det heftigt for sig mellem Hells Angels og Saturdarah MC. Under en technofest på sportspubben Lions & Barrels ved Parken i København røg de to rocker-grupper i flæsket på hinanden. Pistolskud, knivstik og kølleslag blev uddelt fra begge fraktioner, og udefra lignede det utvivlsomt første akt i en ny og blodig rockerkrig på dansk jord.

Her er rocker-konfliktens blodspor
Her er rocker-konfliktens blodspor

I kølvandet på episoden ved Parken udspillede der sig flere voldelige episoder imellem HA og Satudarah, og den 27. februar bekræftede rockerveteranen Ole Bonnesen, som er skiftet fra netop HA til Saturdarah, at der var en konflikt imellem de to grupperinger. Dog understregede han, at man gerne ville mødes med HA rundt om forhandlingsbordet.

Satudarah om Hells Angels: Vi er i konflikt
Satudarah om Hells Angels: Vi er i konflikt

Ifølge Ekstra Bladet skete dette i går, og de to parter har nu indgået en 'fredsaftale', hvor begge parter foreløbigt skal holde sig i ro.

Ifølge Christian Klement, der er ekspert i rocker- og bandekriminalitet, er der for begge parter god mening i at indgå en fredsaftale. Ingen af dem ønsker nemlig en regulær krig.

- Hverken Hells Angels eller Satudarah ønsker en voldelig konflikt. Der er for meget på spil, og det vil koste for dyrt, siger han til metroxpress og forklarer hvorfor:

- Satudarah er lige kommet til Danmark og forsøger stadigvæk at etablere sig. De er langt fra lige så talstærkt repræsenteret som HA, og derfor vil det for dem blive en ulige kamp. Med hensyn til Hells Angels, så er gennemsnitsalderen for medlemmerne ret høj, og selvom gennemsnitsalderen i AK81 er noget lavere, så risikerer medlemmerne af HA stadig at blive ramt af en voldelig konflikt, og derfor har de heller ingen interesse i det, fastslår Christian Klement.

Ung mand anholdt efter skyderi ved Parken
Ung mand anholdt efter skyderi ved Parken

Hans forskning viser, at gennemsnitsalderen i Hells Angels på landsplan i 2008 var cirka 39 år, imens den i hovedstaden var cirka 43 år.

Det lignede starten på en ny rockerkrig
De voldelige episoder op til fredsmødet i går lignede ifølge rocker-eksperten et kort øjeblik startskuddet til en ny rockerkrig. I hvert fald hæfter han sig ved, at konflikten mindede om optakten til de to forgående rockerkrige, vi har set på dansk jord. Den første tilbage i 1980'erne med Hells Angels og Bullshit og den seneste i 90'erne mellem Hells Angels og Bandidos.

- Der kan drages klare paralleller til de to foregående voldelige konflikter mellem rockere i 80’erne og 90’erne. Også her udsprang konflikten af, at en ny spiller forsøgte at etablere sig i Danmark. Og det er lige præcis, hvad Satudarah gør her, siger Christian Klement, der arbejder på en phd.-afhandling fra Københavns Universitet om netop rockere og deres kriminalitet i Danmark.

Politiet efterlyser vidner efter rockersammenstød
Politiet efterlyser vidner efter rockersammenstød

Voldelige konflikter mellem Hells Angels og Satudarah er ikke en ukendt fænomen. Christian Klement hæfter sig ved, at HA og Satudarah heller ikke i udlandet er de bedste venner. I flere lande, fx Canada og Tyskland, er det tidligere kommet til åben krig imellem de to rocker-klubber.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx