16/11-17 21:00

Her skal du kigge op: I nat rammer en sværm himlen over Danmark Her skal du kigge op: I nat rammer en sværm himlen over Danmark

Har du ønsker nok til 15 stjerneskud i timen?

storybild

Scanpix: Iris

Hav ønskelisten klar og find en varm hånd at holde i. Natten mellem 16. og 17. november topper meteorsværmen Leoniderne med op mod 15 stjerneskud i timen. Det skriver Videnskab.dk

Fordi det er nymåne den 18. november, er der rigtig gode chancer for også at se nogle af de lidt mere lyssvage stjerneskud, og altså få øje på endnu flere end ellers.

Meteorsværmen Leoniderne kan ses på hele himlen, men de kommer især fra området med stjernebilledet Løven, der står op klokken 23:00 i nordøstlig retning.

Læs mere på Videnskab.dk: Røg og alkohol kædet sammen med et gammelt ydre

Hvis du ikke er til natteroderiet, så har du faktisk heldet med dig. Løven står nemlig højst på himlen lige inden solopgang, og derfor kan det faktisk bedst betale sig at holde udgik efter stjerneskuddene i de tidlige morgentimer, natten til d. 17. november.

Leoniderne er stumper efterladt af kometen 55P/Tempel-Tuttle. Med 33 års mellemrum passerer den gennem de indre dele af Solsystemet og krydser Jordens bane.

Men i dens bane er der kometstumper, og det er dem, vi kan opleve som stjerneskud, når vi kigger på himlen her fra Jorden.

Langt hovedparten af kometstumperne er ganske små – faktisk langt mindre end en centimeter.

Alligevel er de små partikler i stand til at frembringe spor på nattehimlen, der, på grund af meget høj fart, lyser så meget, at de er synlige med det blotte øje nede fra Jordens overflade.

Læs mere på Videnskab.dk: Rummet er ikke lydløst: Lyt til måner, kometer og raketter

Vejret og stjernebilledet Løvens højde over horisonten er ikke noget, vi kan styre. Der er dog et par ting, som du kan være opmærksom på, hvis du vil øge dine chancer for at se stjerneskud.

Find et mørkt sted væk fra byens lys.Stjerneskud kan ses på hele himlen og ikke kun i stjernebilledet Løven.Tjek vejrudsigten. Hvis det er overskyet, kan du ikke se nogen stjerneskud. Der vil ikke kun være stjerneskud natten mellem 16. og 17. november, men også i nætterne før og efter. Hold derfor øje med vejrudsigten.Klæd dig godt på. Det kan være godt at ligge ned på Jorden og kigge op mod himlen. På den måde kan du se et større udsnit af himlen.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

NASA deler de første luftfotos af megaisbjerg på vej væk fra Antarktis

Undgår du gluten? Måske er det et andet stof, der gør dig oppustet

Professor om øredræn: Behandling uden evidens er typisk for Danmark

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bruuns klumme: Hvorfor først nu, Wenger?
bt.dk
Mourinho, Sir Alex og så videre:...
bt.dk
Tv-kanal relancerer ikonisk tv-program
bt.dk
Finn Nørbygaard åbner op om dyster...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx