23/02-16 18:02; Opdateret: 23/02-16 18:14

Strandet finhval omringet af nysgerrige sjæleStrandet finhval omringet af nysgerrige sjæle

En sjælden gæst er omkommet og strandet ved nordjysk strand med perfekt timing for vinterferieramte nordjyder.

storybild

Den strandede hval nord for stranden ved Blokhus er blevet et tilløbsstykke for vinterferieramte nordjyder. Tirsdag eftermiddag holdt bilisterne i kø for at komme til stranden for at se den tonstunge kæmpe, der normalt holder til på dybt vand i Nordatlanten. (Billede: Free/Jan Bjerre Lauridsen)

En strandet finhval er blevet et tilløbsstykke på stranden nord for den nordjyske ferieby Blokhus.

Vinterferieramte nordjyder valfarter til stranden for at se den 18,5 meter lange finhval, der skyllede op på stranden tirsdag morgen.

Den døde hval blev senere på dagen trukket længere op på stranden ved hjælp af en gummiged.

En af de mange hvalturister er Anders Østerby fra Nordsøen Oceanarium i Hirtshals.

Oceanariet er netop ved at forberede en udstilling om hvaler, og Anders Østerby knipser løs med sit kamera.

- Den ser udmagret ud, så det kan være mangel på foder eller sygdom, der har taget livet af den, siger Anders Østerby fra ocenariets skoletjeneste.

Det er ikke hver dag, der skyller en finhval op på en dansk strand. Sidste gang en hval strandede på den danske skagerrakkyst var ifølge sitet hvaler.dk i 1945.

- Finhvaler holder til på dybt vand, men de ses også ved kysterne og i de indre farvande en gang imellem, hvor de kommer for at proviantere, blandt andet i de østjyske fjorde, siger Anders Østerby.

En finhval forvildede sig i 2010 ind i Vejle Fjord, hvor den døde. Den viste sig senere at være den ældste obducerede hval i verden med sine 130 til 140 år.

Jacob Hansen fra Aalborg er taget på stranden sammen med sønnen Matthias og datteren Lærke for at besigtige det tonstunge dyr.

- Vi ligger i sommerhus tæt på og læste på nettet, at der var strandet en hval. Det ville vi ikke gå glip af. Det er jo et kæmpe dyr, og det er sjældent, man får lov at se den i fri natur, fortæller Jacob Hansen.

Der er sat et bånd op omkring hvalen, så man ikke kan komme helt tæt på.

Mange rækker ud for at røre den døde hval, og der bliver stukket mange mobiltelefoner i vejret i håb om en sjælden selfie med en finhval som baggrund.

Endnu er hvalen intakt og ser ikke ud til at være begyndt at rådne. Den ventes at blive obduceret af medarbejdere fra Søfarts- og Fiskerimuseet i Esbjerg en af de kommende dage. Obduktionen skal fastslå hvalens alder, og hvad der har taget livet af den.


LÆS OGSÅ: TV: Mand på 'paddleboard' næsten slugt af hval

LÆS OGSÅ: Fascinerende billede: Sæl surfer på ryggen af en pukkelhval

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx