Af Ritzau - 22/03-16 17:23; Opdateret: 22/03-16 19:35

Tidligere undervisningsminister Ole Vig Jensen er dødTidligere undervisningsminister Ole Vig Jensen er død

Ole Vig Jensen sad som undervisningsminister i flere perioder og blev dømt for at bryde grundloven.

storybild

Tidligere undervisningsminister Ole Vig er død, 79 år. Arkivfoto. (Billede: Polfoto/Borberg Thomas)

Gennem en stor del af 1990'erne var det Ole Vig Jensen, der sad som undervisningsminister for De Radikale på Christiansborg, og han er en af de længst siddende på posten.

Nu er parlamentarikeren, der formentlig er mest kendt for sin indædte kamp mod de omstridte Tvind-skoler, død i en alder af 79 år.

Han sov stille ind tirsdag morgen efter længere tids sygdom, oplyser partiet til Ritzau.

Ole Vig Jensen er født i Frederikssund i 1936 som søn af Olaf Vig Jensen og Kamilla Jensen, og som sin far blev han selv lærer, da han blev uddannet i 1962.

Han var et noget atypisk medlem af De Radikale, idet han var løjtnant af reserven ved gardehusarerne og brød grundloven, hvilket ligger noget langt fra den radikale katekismus

I mange år var han folketingsmedlem, og han var undervisningsminister fra 1993-1998 i skiftende regeringer ført an af Socialdemokraterne. Frem mod 1990 sad han i to år som kulturminister, og fra 1996 og frem var han desuden kirkeminister.

Ole Vig Jensen er beskrevet som en dreven parlamentariker, der var lavmælt og kompromissøgende, men også indflydelsesrig.

Som radikal politiker og undervisningsminister kerede han sig især om højskolerne, folkeoplysningen samt undervisningen af samfundets svageste.

Under sin tid som undervisningsminister stod han i 1993 i spidsen for den første reform af folkeskolen i knap 30 år.

Han fik desuden vedtaget en særlov i Folketinget, der fratog Tvind-skoler det offentlige tilskud, men det blev tre år senere omstødt af Højesteret for at være i strid med grundloven.

I 2009 mente retten dog, at det var i orden, at Undervisningsministeriet tidligere havde inddraget statstilskuddet til Tvind-stifter Amdi Petersen.

Han kom i Folketinget i 1971, hvor han sad to år, indtil han røg ud under Jordskredsvalget.

Fra 1978 sad han igen på tinge, denne gang frem til 1998, hvor han forlod det politiske liv for at blive direktør i Dansk Oplysnings Forbund - en landsorganisation for aftenskoler.

En stilling han besad de næste otte år.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se billedet: 'Årgang 0'-Stephanie...
bt.dk
Åbent brev: Landstræner var fuld...
bt.dk
Svensk ugeblad bringer...
bt.dk
38-årig kvinde indlagt: Stukket ned...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx