02/03-14 19:28

Politisk slagsmål om børnecheck intensiveresPolitisk slagsmål om børnecheck intensiveres

Lars Løkke Rasmussen rækker hånden frem, men truer med at indgå forhandlinger uden om regeringen i sag om børnecheck til EU-borgere, der tager arbejde i Danmark

storybild

(Billede: Polfoto)

Presset på regeringen vokser for at finde en løsning i sagen om børnepenge til EU-borgere, der tager arbejde i Danmark.

Bag om børnecheck: Tysk statsborger udløste dansk opgør
Bag om børnecheck: Tysk statsborger udløste dansk opgør

Søndag sendte Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, et brev til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), hvori han åbner for at indgå i forhandlingerne om det optjeningsprincip, som blev vedtaget af den daværende VK-regering og Dansk Folkeparti i 2010.

- Jeg skal indtrængende anmode dig om personligt at sætte dig i spidsen for politiske forhandlinger, der kan løsne denne fastlåste situation på en måde, der - foreneligt med EU-retten - kan nyde såvel parlamentarisk opbakning og folkelig forståelse, skriver han ifølge Jyllands-Posten i brevet.

Thulesen Dahl: EU undergraver dansk velfærd
Thulesen Dahl: EU undergraver dansk velfærd

Hvis regeringen ikke vil finde en løsning med Venstre, vil det store oppositionsparti i stedet støtte et forslag fra De Konservative, som står til at opnå flertal i Folketinget og fremlægges mandag.

Det forslag vil pålægge regeringen at tilsidesætte EU-retten, der har underkendt Danmarks optjeningsprincip.

Alligevel skriver Løkke i brevet, at den konservative idé "efterlader en vis tvivl" om, hvorvidt Danmark kan overholde EU's principper om EU-borgeres ret til velfærdsydelser.

Unge politikere vil ikke give kontanthjælp  til udlændinge
Unge politikere vil ikke give kontanthjælp til udlændinge

Derfor møder brevet undren hos Socialdemokraterne og De Radikale. EU-ordfører Morten Bødskov (S) læser brevet som, at Lars Løkke Rasmussen er klar til at bryde loven.

- Lars Løkke Rasmussen skriver sort på hvidt, at han er klar på at bryde loven, siger Bødskov til Ritzau.

De Radikales spidskandidat ved EU-parlamentsvalget, Morten Helveg Petersen, kvitterer til gengæld for Lars Løkke Rasmussen udstrakte hånd.

- Der er ingen logik i at stemme for forslaget, hvis man er klar over, at det strider imod EU-retten. Men jeg vælger at fokusere på det positive, for det virker som om, at Venstre er i bevægelse, og så må vi forhandle derfra, siger han.

Dobbelt så mange udlændinge får børnecheck
Dobbelt så mange udlændinge får børnecheck

Ud fra princippet får udlændinge først børnecheck, når de har arbejdet to af de seneste 10 år i Danmark, men EU-Kommissionen mener, at de danske optjeningsprincipper er i strid med EU's princip om arbejdskraftens frie bevægelighed.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx