Af - 27/09-13 07:00

Hvorfor er temperaturen ikke steget siden 1998?Hvorfor er temperaturen ikke steget siden 1998?

Klimadebatten blusser for alvor op, når FN's klimapanel i dag fremlægger sin længe ventede rapport om om den globale opvarmning. Metroxpress har talt med et par af de største kamphaner.

storybild

(Billede: Polfoto/AP)

Hvorfor stiger temperaturen ikke?

Det spørgsmål er på alles læber, når FN's klimapanel, IPCC, i dag fremlægger den første af fire længe ventede statusrapporter om den globale opvarmning.

Allerede inden offentliggørelsen i Stockholm står det nemlig klart, at temperaturen ikke er steget nævneværdigt siden 1998, hvilket har fået mange til at stille spørgsmålstegn ved, hvor slemt det i grunde står til med klimaet.

Metroxpress har spurgt John Nordbo, klimamiljøchef i Verdensnaturfonden, og Bjørn Lomborg, adjungeret professor på Copenhagen Business School. De er, mildt sagt, er hver deres lejr.

LÆS OGSÅ: Klimaforsker: Jeg tør ikke bo lavt i Danmark

Spild af penge
»Jeg håber, at det betyder, at vi endelig kan holde op med at have en panik-debat om global opvarmning. Det understreger, at de værste forudsigelser fra FN og 'alarmisterne' har meget lidt troværdighed,« siger Bjørn Lomborg

Han mener, at man i stedet for at bruge penge på grøn energi nu og her bør investere i forskning, så det eksempelvis bliver billigere at bruge solceller frem for kul.

LÆS OGSÅ: Førende klimaforskere: Ups, vores computere tog fejl

Farligt perspektiv
Det mener John Nordby ikke:
»Det er rigtig risikabelt, hvis man begynder at se det i det perspektiv. Det giver ikke videnskabeligt mening at se det på den måde,« siger han med henvisning til, at temperaturen siden 1998 ganske vist har ligget stabilt men på det højeste niveau nogensinde.

»Rapporten vil slå fast, at tegnene på klimaforandringer er meget tydeligere, end de var for syv år siden (da den seneste rapport kom, red.). Vi skal sætte massivt ind og flytte flere ressourcer fra den sorte til den grønne del af økonomien,« siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Susanne lever med brændende smerter...
bt.dk
Laudrup om afdød Brøndby-borgmester:...
bt.dk
Donald Trump i smutter: Kom til at...
bt.dk
Tidligere skovrider med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx