19/07-15 22:29

To ud af tre kommuner tilbyder ikke målrettet hjælp til angste børnTo ud af tre kommuner tilbyder ikke målrettet hjælp til angste børn

Der er stor forskel på de tilbud, de enkelte kommuner giver til angste børn. Det viser en rundringning, som Information har foretaget til alle landets kommuner.

storybild

(Billede: Polfoto)

I 65 ud af 98 kommuner er der ingen specifikke tilbud, som er målrettet angste børn.

Det skriver Dagbladet Information.

Flere kommuner forklarer de manglende tilbud med prioritering af ressourcer, men det er en prioritering, der kan vise sig at koste samfundet dyrt. SFI har udarbejdet en forskningsoversigt, som viser, at angst kan udvikle sig til sværere lidelser, der kræver psykiatrisk behandling. Og den ubehandlede angst kan få følgeskab af depression og i nogle tilfælde føre til misbrugsproblemer senere i livet.

Tredobling af børn og unge på nervemedicin for angst
Tredobling af børn og unge på nervemedicin for angst

I mange tilfælde kan angst behandles i kortere forløb med kognitiv adfærdsterapi. 64 procent af dem, der har gennemført terapien, oplever bedring efter forløbet, konkluderer et forskningsprojekt foretaget af forskere ved Oxford University. Og noget tyder på, at alene anerkendelsen af problemet kan have en effekt. Samme forskningsprojekt viser nemlig, at 28 procent oplever bedring, allerede når de står på venteliste til behandling.

Lider du også af hangxiety?
Lider du også af hangxiety?

Men der kan være lang vej fra viden til konkret handling, mener Erik Kaastrup-Hansen, der er formand for en temagruppe om børn og unge under Foreningen af Socialchefer i Danmark:
- Det, at en viden er til stede, er langtfra nok til, at det bliver omsat til konkret handling i form af en anden adfærd eller en anden opmærksomhed. Det er ofte en mere langstrakt proces, og der er prioritering af ressourcer jo et emne, som er af stor betydning, siger Erik Kaastrup-Hansen til Dagbladet Information.

Angst kvinde forlader sit hjem for første gang i ti år - og ender på skadestuen
Angst kvinde forlader sit hjem for første gang i ti år - og ender på skadestuen

I 27 kommuner er der tilbud om et såkaldt Cool Kids-forløb. Cool Kids er et kognitivt terapiforløb, der er udviklet specifikt til angste børn, og flere kommuner giver udtryk for at have positive erfaringer med det. Flere af de kommuner, som ikke har konkrete tilbud, siger, at de henviser til de gratis tilbud, der er i forbindelse med forskning på henholdsvis Aarhus og Københavns Universitet. Begge steder får de rigtig mange henvendelser fra frustrerede forældre, som de ikke kan imødekomme:

- Vores ressourcer matcher langtfra de mange henvendelser, vi får, siger leder af Center for Angst ved Københavns Universitet, professor Barbara Hoff Esbjørn til Dagbladet Information.

Sådan påvirker drukture din hjerne på lang sigt
Sådan påvirker drukture din hjerne på lang sigt

På Københavns Universitet har de altid 20-30 børn på venteliste, og de får omkring 10 nye henvendelser om ugen. På angstklinikken i Aarhus har de aktuelt 151 børn på venteliste. Begge steder understreger de, at deres primære opgave er at forske på området. Derfor kan de ikke erstatte de kommunale tilbud.

LÆS OGSÅ: Groomerens løgne, trusler og manipuleringer er ligeså slem som rigtig voldtægt

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se billedet: Helt særlig gestus går...
bt.dk
Facebookvideo skulle ramme...
bt.dk
Kasper skrev sin første klumme i BT:...
bt.dk
Video af landsholdet deler vandene:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx