Af - 10/04-14 16:20

Enhedslisten: Forsvarsminister løber fra aftaleEnhedslisten: Forsvarsminister løber fra aftale

Enhedslisten føler sig svigtet efter, at partiet som de eneste ikke blev inviteret med til forhandlinger om forsvarets nye struktur. Ministeren opfordrer til at bakke op om ny aftale

storybild

Enhedslistens Nikolaj Villumsen er skuffet over forsvarets nye struktur. (Billede: Polfoto)

Regeringens støtteparti, Enhedslisten, er med forsvarsordfører Nikolaj Villumsens ord ”skuffet” over, at forsvarsminister Nicolai Wammen (S) har valgt at indgå en aftale om forsvarets nye struktur med forligskredsen og ikke med Enhedslisten.

- Det er dybt underligt, at forsvarsministeren løber fra den aftale, han har med Enhedslisten, siger Nikolaj Villumsen til mx.dk.

Medie: Forsvarsaftale fjerner Forsvarskommandoen
Medie: Forsvarsaftale fjerner Forsvarskommandoen

Da tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup sidste år fik vedtaget en lov, der gjorde det muligt for forsvarsministeren at ændre strukturen for forsvarets øverste ledelse, skete det med stemmer fra Enhedslisten. Derfor havde partiet forventet at blive ”inviteret til kaffe” af den nuværende forsvarsminister, men det er ikke sket.

- Vi havde klar forståelse med Nick Hækkerup om, at forsvarsloven blev ændret for at sikre en øget demokratisk kontrol med forsvaret. Det var de borgerlige imod, og det bøjer Nicolai Wammen sig nu for. Det er tragisk, siger Nikolaj Villumsen.

Forsvarschefen mister ansvaret for indkøb
Forsvarschefen mister ansvaret for indkøb

Forsvarsminister Nicolai Wammen afviser dog, at han kunne have lavet en aftale alene med Enhedslisten.

- Enhedslisten er ikke en del af de partier, der står bag forsvarsforliget, og den her aftale er så vidtrækkende, at den klart er forligsstof. Derfor er det forligspartierne, der er inviteret. Men vi er glade for samarbejdet med Enhedslisten, og jeg håber, at de vil bakke op om aftalen, siger Nicolai Wammen.

EL opfordrer SF til at blokere milliardkøb af jagerfly
EL opfordrer SF til at blokere milliardkøb af jagerfly

Behovet for større demokratisk kontrol skal ifølge Enhedslisten findes i den række af skandalesager, som forsvaret har været indblandet i de senere år. Det gælder bl.a. den såkaldte jægerbogssag, hvor to medarbejdere i forsvaret efterfølgende blev dømt for at have forfalsket en arabisk oversættelse af jægersoldaten Thomas Ratschacks bog, Jæger – i krig med eliten. Til det siger Nicolai Wammen:

- Jeg tror, at alle har lært af Jægerbogssagen. Og den struktur, vi nu har fundet, er den helt rigtige – det er derfor, at alle partier i forligskredsen er med.

Enhedslisten vil med lov tvinge regeringen til strammere børnecheck
Enhedslisten vil med lov tvinge regeringen til strammere børnecheck

Det er Nikolaj Villumsen uenig i:

- Den model, vi havde aftalt med Nick Hækkerup, sikrede også Folketinget og offentligheden en større indsigt i Forsvarschefens militærfaglig rådgivning, end offentlighedsloven generelt sikrer. Vi havde en historisk chance for at sikre en øget demokratisk kontrol med forsvaret, og den er forpasset. Det er skuffende, siger Nikolaj Villumsen.

Nick Hækkerup klapper i efter kritik af forsvaret
Nick Hækkerup klapper i efter kritik af forsvaret

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen indrømmer brug af...
bt.dk
Rikke-Fillipa udlejede sin bil: Nu er...
bt.dk
Tre mænd stukket ned i butikscenter:...
bt.dk
Har tabt alle fodboldkarrierens...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx