25/01-14 16:34

Vildt! Så mange danskere har stjålet fra butikVildt! Så mange danskere har stjålet fra butik

Selvom Danmark med jævne mellemrum bliver udråbt til et af verdens mest velhavende lande, har en del danskere problemer med at kende forskel på dit og mit

storybild

Her ses en civil anholdelse. Arkivfoto (Billede: Polfoto)

Således har godt hver sjette borger i alderen18-75 år stjålet i en butik, viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Søndagsavisen. De seneste fem år er der gennemsnitligt blevet anmeldt 55 butikstyverier om dagen, viser tal fra Danmarks Statistik. Det skriver Søndagsavisen.

Ifølge Kenneth Luxhøi, der er regionschef for Netto-butikkerne i Region Hovedstaden, er det i stigende grad helt almindelige danskere, som gør sig til butikstyve.

TV: Er det her verdens dummeste tyv?
TV: Er det her verdens dummeste tyv?

- I takt med at folk har fået en mere knap økonomi, har vi set en tendens til, at der er flere tyverier i stort set alle vores butikker. Det er langtfra kun organiserede tyvebander længere. Det er også studerende, arbejdsløse og eksempelvis familiefaren, der vil have mad på bordet, siger Kenneth Luxhøi til Søndagsavisen.

Ud over danskernes mere knappe økonomi kan også strafferammen – eller manglen på en hårdere én af slagsen – være en del af forklaringen på, at så mange danskere tør risikere butikstyveri. Det mener Lars Alexander Borke, der er procesdirektør i Dansk Erhverv og medlem af Det Kriminalpræventive Råd.

Tyv brød ind og stjal en banan
Tyv brød ind og stjal en banan

- Før i tiden var det forbundet med stor skam, når politiet troppede op og hentede dig. I dag kommer politiet sjældent ud, og strafferammen er ikke overvældende. Du får en bøde på stedet, og så er du fri igen. Det afskrækker jo ikke en tyv, siger han.

Gavetyve på rov: Smadrer biler og stjæler pakker
Gavetyve på rov: Smadrer biler og stjæler pakker

I Rigspolitiet erkender man, at politiet sjældent rykker ud til butikstyverier. Kun hvis tyven nægter at oplyse om sin identitet, ikke er dansk statsborger, eller er direkte voldelig over for personalet, rykker politiet ud.

- Det vurderes fra sag til sag og er ofte et ressourcespørgsmål. Hvis en butikstyv har stjålet for et par hundrede kroner og i øvrigt oplyser sin identitet, kan vi slet ikke anholde vedkommende alligevel. Så er der tale om et bødeforlæg, som bliver sendt med posten, siger kommunikationsmedarbejder i Rigspolitiet Carsten Andersen.

Tyv 'twerkede' en hel time før hun brød ind
Tyv 'twerkede' en hel time før hun brød ind

Straffen for butikstyveri er 500 kroner, hvis man har stjålet for under 500. Stjæler man for mere end 500 kroner, er bøden ca. det dobbelte af det beløb, man har stjålet for.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kamp på liv og død: 150 hvaler...
bt.dk
Kickstart foråret med sund mad: Lene...
bt.dk
Drama i supermarked: Gidseltager og...
bt.dk
Michael og Lina har den mest utrolige...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx