Af Ritzau - 19/09-16 10:56; Opdateret: 19/09-16 13:29

Efterforskning af piges bombeplaner slutter til julEfterforskning af piges bombeplaner slutter til jul

Sagen mod 16-årig fra Vestsjælland er meget alvorlig, siger anklager. Fængsling forlænges igen.

storybild

En dommer i Holbæk har mandag forlænget varetægtsfængslingen af en pige i sagen om bombeplaner mod to skoler (arkivfoto). (Billede: Free/Unger Anthon)

I otte måneder har en kun 16-årig pige siddet varetægtsfængslet for forsøg på terror mod to skoler, mens Midt- og Vestsjællands Politi har efterforsket sagen.

På trods af sin unge alder bliver pigen fortsat fængslet til 12. oktober, oplyser dommer Anette Rahr Codam ved et retsmøde i Retten i Holbæk mandag.

Imens nærmer efterforskningen af sagen sig enden. Til jul regner anklager Lasse Biehl fra Midt- og Vestsjællands Politi med, at politiet kan sætte punktum. Derefter skal anklagemyndigheden afgøre, om der skal rejses tiltale.

- Det er en kæmpe stor efterforskning, der fylder mange ringbind. Vi har afhørt flere hundrede vidner, siger han.

Både den 16-årige piges mor og søster er mødt op i retten for at følge med i sagen. Kort inden retsmødet får moren lov til at se sin datter og give hende noget tøj.

Retsmødet bliver holdt for lukkede døre. Dermed får offentligheden ikke kendskab til, hvilke beviser der er i den såkaldte Kundbysag, eller hvorfor retten vælger at forlænge pigens fængsling.

Kun når der er såkaldt særlige omstændigheder, kan en ung under 18 år være frihedsberøvet i mere end otte måneder, hedder det i loven.

- Retten har fundet, at mistanken stadig er til stede. Der foreligger helt særlige omstændigheder i sagen. Retten har også set på, at det er en rigtig alvorlig sag, siger anklageren.

Den 16-årige piges forsvarer, Mette Grith Stage, har forståelse for rettens beslutning, men fremhæver, at det er hårdt for pigen.

- Det er belastende at være varetægtsfængslet. I særdeleshed for en 16-årig pige, der savner sin mor.

- Det er en alvorlig sigtelse og en kompliceret efterforskning. Derfor har vi valgt ikke at kære kendelsen, siger hun.

Den 16-årige er sigtet for at planlægge angreb på den jødiske skole Carolineskolen i København og på Sydskolen i Fårevejle med hjemmelavede bomber.

Den unge pige er konverteret til islam og blev anholdt 13. januar, hvor politiet gennemførte en større politiaktion på familiens adresse ved Kundby nær Holbæk.

En 24-årig mand, der er sigtet for medvirken til terrorplanerne, sidder også varetægtsfængslet frem til 12. oktober.

De mødte hinanden over internettet, hvor den dengang 15-årige pige ifølge anklagemyndigheden skaffede bombemanualer og forsøgte at fremstille sprængstoffet TATP.

På nettet har hun også erklæret sin støtte til jihad.

Begge nægter sig skyldige.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx