Af - 27/04-14 15:50; Opdateret: 27/04-14 16:26

Greenpeace afslører den første køber af russisk olie fra ArktisGreenpeace afslører den første køber af russisk olie fra Arktis

Den første kontroversielle last af 70.000 tons russisk olie fra Arktis er blevet solgt, inden den overhovedet er ankommet til Europa.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)


Greenpeace har i dag afsløret, hvem der har købt den første ladning nogensinde af olie fra Arktis. Køberen er det franske energiselskab Total.

Total, hvis administrerende direktør, Christophe de Margerie, tidligere har taget kraftigt afstand fra boringer i Arktis, som han har kaldt ' en skandale',

Putin sælger nu olie fra Arktis
Putin sælger nu olie fra Arktis
har købt olien fra det russiske olieselskab Gazprom.

Greenpeace kalder i dag købet for 'hykleri' og kritiserer også selskabet for at styrke Putins rolle på det internationale energimarked på et tidspunkt hvor både USA og Europa diskuterer yderligere sanktioner mod Putin og reducering af det energipolitiske samarbejde på grund af krisen i Ukraine.

Gazprom begynder olieproduktion i Arktis
Gazprom begynder olieproduktion i Arktis

Ben Ayliffe, leder af Greenpeace Internationals kontor for olie siger:

At købe Putins arktiske olie øger vores afhængighed af Ruslands energiselskaber og styrker kun Putins hånd i det geopolitiske spil som han spiller, siger han og fortsætter:
- Totals beslutning om at købe denne olie stinker af hykleri.Den administrerende direktør De Margerie kan ikke både blæse og have mel i munden.

Greenpeace kalder Putins oliesalg til Europa for et' afgørende moment for både Arktis og resten af verden.


- Hvis vi ikke stopper denne arktiske oliejagt risikerer vi ikke blot vores miljø, men også vores evner til at forandre de seneste års magtstrukturer, og Greenpeace vil fortsat gå op imod alle olieselskaber, som forsøger at bore i det smeltende arktiske hav, siger miljøorganisationens internationale direktør, Kumi Naidoo.

Putin øger militært fokus på Arktis
Putin øger militært fokus på Arktis

Den første levering består ifølge Reuters af 70.000 tons olie, som afsendes fra boreplatformen Prirazlomnoye, som sidste år, var omringet af 30 Greenpeaceaktivister og mandskab fra 18 forskellige lande, der alle sad i Russisk fængsel i mere end to måneder sigtede for piratteri og hooliganisme med fængselsstraf på op til 15 år.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk forlystelsespark kåret til...
bt.dk
Kronprinsesse Mary har mistet en nær...
bt.dk
Presset Jensens Bøfhus-ejer sælger...
bt.dk
9-årig dreng dræber sin 13-årige...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx