Af Lars Sejr - 16/10-15 06:31

Milliardindkøb af kampfly sker i strid med anbefalingerMilliardindkøb af kampfly sker i strid med anbefalinger

Danmarks investering i F16-afløser bliver gennemført uden en analyse af de økonomiske konsekvenser.

storybild

Politikerne skal beslutte hvilke nye kampfly, Danmark skal indkøbe. En af kandidaterne er F35 Lightning, der produceres af Lockheed Martin, USA (Billede: AP/Polfoto/arkivfoto)

Danmarks nært forestående indkøb af nye kampfly for op mod 30 milliarder kroner bliver gennemført uden en samfundsøkonomisk analyse af konsekvenserne.

Det skriver Ingeniøren.

Fravalget af en sådan analyse er i strid med de anbefalinger, Rigsrevisionen kom med i en beretning fra 2009 om det historisk store våbenkøb - en beretning, hvis konklusioner både Forsvarsministeriet, Finansministeriet, det daværende Økonomi- og Erhvervsministerium samt Statsrevisorerne tilsluttede sig.

Danske kampfly erstattes af radarstation
Danske kampfly erstattes af radarstation

Rigsrevisionens beretning er desuden baseret på Forsvarsministeriets egne planer:

- Arbejdsgruppen forventes derudover at foretage en vurdering af de samfundsøkonomiske konsekvenser ved en anskaffelse af nye kampfly samt usikkerheden forbundet med de vurderede omkostninger, skrev daværende forsvarsminister Søren Gade (V) således i et notat fra 2008 om købet af nye kampfly.

Det var meningen, at den samfundsøkonomiske analyse skulle ligge klar inden Folketingets valg af afløseren for de danske F-16, som nu kun er få måneder væk.

Men en aktindsigt i sagen, som Ingeniøren har begæret, viser altså, at analysen slet ikke bliver gennemført:

- Til besvarelse af din anmodning kan jeg oplyse, at Forsvarsministeriets Nyt Kampfly Program ikke har udarbejdet egentlige samfundsøkonomiske konsekvensvurderinger i relation til den forestående kampflyanskaffelse, skriver kontorchef Jonas Märcher Ottosen fra Forsvarsministeriets kampflykontor til Ingeniøren.

Ekspert: Danske missioner i Syrien er farligere end i Irak
Ekspert: Danske missioner i Syrien er farligere end i Irak

Partierne i forsvarsforligskredsen, som senest i foråret 2016 skal vælge flyvevåbnets nye kampfly, er ikke blevet orienteret om, at den samfundsøkonomiske analyse er sløjfet.

- Det er nyt for mig, at der ikke bliver lavet en samfundsøkonomisk analyse, og det undrer mig, at vi i forligskredsen ikke har fået en forklaring på den beslutning.

- Til gengæld er det positivt, at man alligevel i kampflykontoret bruger betydelige ressourcer på at belyse konsekvenserne af indkøbet, siger Henrik Dam Kristensen, forsvarsordfører for Socialdemokraterne.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter makabre drab på 3-årig og...
bt.dk
Medie: Kongelig fartdjævel ræsede...
bt.dk
Efter stort snefald i nat: DMI har en...
bt.dk
Stjernen afslører: Barcelona- og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx