Af - 22/01-14 07:30; Opdateret: 22/01-14 08:49

Sundhedsstyrelsen: -Aner ikke om lægerne har rettet indSundhedsstyrelsen: -Aner ikke om lægerne har rettet ind

Lægerne har proppet børn og unge med lykkepiller i strid med Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Styrelsen har løftet pegefingeren, men aner ikke om lægerne har rettet ind.

storybild

Tilsynschef og overlæge i Sundhedstyrelsen Anne Mette Dons siger, at Sundhedsstyrelsens allerede i 2011 indskærpede over for de praktiserende læger, at de ikke må udskrive lykkepiller til børn og unge under 18 år. Her tre år efter ved Sundhedstyrelsen imidlertid ikke, om lægerne har rettet ind, erkender hun. (Billede: polfoto/arkiv)

Sundhedsstyrelsen håber, men ved reelt ikke, om de praktiserende læger er holdt op med at udskrive lykkepiller til børn og unge under 18 år i strid med Sundhedsstyrelsen vejledninger, der siden 2004 har gjort det klart, at lykkepiller skal ordineres af specialister i børne- og ungdomspsykiatri.

Læger kaster lykkepiller efter børn og unge
Læger kaster lykkepiller efter børn og unge

Sådan lyder reaktionen fra Sundhedsstyrelsen, efter metroxpress i går skrev, at 58,7 procent af de nye recepter på lykkepiller til børn og unge i 2010 blev udskrevet af egen læge.

- Vi kan ikke på nuværende tidspunkt sige noget om, hvordan de praktiserende læger ordinerer lige nu. De er forhåbentlig blevet klogere. Vi havde i hvert fald en god dialog med dem i 2011. Derfor håber jeg selvfølgelig, at det har ændret sig, siger tilsynschef i Sundhedsstyrelsen Anne Mette Dons.

Lykkepiller til unge er kørt helt af sporet
Lykkepiller til unge er kørt helt af sporet

Hun tilføjer, at styrelsen ikke har undersøgt lægernes udskrivning af lykkepiller til børn og unge siden af flere grunde: Dels henviser hun til lægernes ansvar for at udvise omhu og samvittighedsfuldhed. Dels til, at styrelsen ikke har ressourcer til løbende at følge op på, om lægerne retter ind efter de mange forskellige vejledninger om patientsikkerhed, styrelsen udsteder.

Kendte læger i krig over lykkepiller
Kendte læger i krig over lykkepiller

Kent Kristensen, sundhedsjurist ved SDU, pointerer imidlertid, at styrelsen skal 'føre tilsyn med lægernes receptudskrivning':

- Derfor har Sundhedsstyrelsen også et ansvar for at gribe ind, når de nu er bekendt med, at der udskrives medicin i strid med de faglige retningslinjer.

Sundhedsstyrelsen forventer i løbet af foråret at have nye tal på, om lægerne stadig udskriver lykkepiller til børn og unge i strid med retningslinjerne.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

X Factor: Disse sange synger...
bt.dk
Politifolk dømt: Blev bestukket af...
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Ny aftale: Døende patienter får...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx